اهداف تحقیق
ارزش و اعتبار قوانین هر علم و تحقیقی به روششناختی که در آن به کار میرود بستگی دارد و هدف علمی این تحقیق ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه تحقیق میباشد تا این تحقیق بتواند در بالا بردن سطح دانش عمومی موردنیاز استفاده کنندگان مؤثر باشد و همچنین زمینهساز بستر مناسبی برای تحقیق آتی در سایر مراکز آموزشی و پژوهشی باشد. اهداف این تحقیق به صورت به شرح زیر میباشد.
اهداف تحقیق حاضر بر اساس تقسیمبندی اهداف به اهداف کلی، فرعی و سایر اهداف به شرح زیر قابلطبقهبندی میباشد:
هدف اصلی:
ارزیابی رابطه بین سودآوری و نرخ بازده داخلی با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش
اهداف فرعی:
۱) ارزیابی رابطه بین سودآوری با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش
۲) ارزیابی رابطه بین نرخ بازده داخلی با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش
سایر اهداف:
در بورس اوراق بهادار معمولا قیمت سهام تابعی از ارزش فعلی سودهای آتی است هر چه میزان سود غیرمنتظره بیشتر باشد نوسان قیمت سهام شدیدتر خواهد بود و هر چه نوسان قیمت سهام بیشتر باشد نگرانی سهامداران بیشتر شده و امنیت سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار کاهش مییابد و در مواردی منجر به خروج سرمایهگذاران از بورس شده و رکود سرمایهگذاری و نهایتاً عدم تخصیص بهینه و رکود اقتصادی کشور را به دنبال خواهد داشت. با انجام تحقیق حاضر تلاش می شود قدمی با اهمیت در راستای تحقق آرمان بسیاری از فعالان بازار و تصمیم گیرندگان کلان اقتصادی کشور که همان تصمیم گیری بهینه میباشد، برداشته شود.
سؤالات تحقیق
چه رابطهای بین سودآوری و نرخ بازده داخلی با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش وجود دارد؟
سؤالات فرعی:
۱) چه رابطهای بین سودآوری با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش وجود دارد؟
۲) چه رابطهای بین نرخ بازده داخلی با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش وجود دارد؟
فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی:
بین سودآوری و نرخ بازده داخلی با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش رابطه وجود دارد.
فرضیات فرعی:
۱) بین سودآوری با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش رابطه وجود دارد.
۲) بین نرخ بازده داخلی با بازده غیرعادی در قلمرو پژوهش رابطه وجود دارد.
روش پژوهش
روش تحقیق از جهت هدف: با توجه به اینکه در این تحقیق از مدلها، روشها و نظریه های موجود در راستای حل مسئله یا بهبود وضعیت هستیم، بنابرین تحقیق فوق از جهت هدف، کاربردی است.
روش تحقیق از جهت روش استنتاج و گردآوری داده ها: با عنایت به اینکه از جامعه آماری (شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) نمونه علمی انتخابشده است، بنابرین از جهت روش استنتاج استقرایی است.
روش تحقیق از جهت طرح تحقیق: نهایتاًً با عنایت به اینکه داده های اصلی تحقیق در کار میدانی بر مبنای عملکرد گذشته و داده های تاریخی مندرج در صورتهای مالی به دست خواهد آمد، بنابرین تحقیق فوق از جهت طرح تحقیق، پس رویدادی است.
قلمرو پژوهش
هر پژوهش باید دامنه مشخص و تعریفشدهای داشته باشد تا پژوهشگر در تمامی مراحل احاطه کافی بر کار خود داشته باشد و بتواند پیامدهای حاصل از نمونه را به جامعه آماری تعمیم دهد. قلمرو این پژوهش ازلحاظ موضوعی، زمانی و مکانی به شرح زیر میباشد:
قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی ارزیابی تأثیر سودآوری و نرخ بازده داخلی بر بازده غیرعادی در شرکتهای پذیرفتهشده بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
قلمرو مکانی
حیطه مکانی اجرای تحقیق و به تعبیری افراد جامعه آماری موردمطالعه در این تحقیق عبارت از شرکتهای منتخب پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران با ویژگیهایی چون ختم دوره مالی به ۲۹/۱۲، عدم تعلق به مجموعه شرکتهای واسطهگری مالی یا سرمایهگذاری، نداشتن بیش از سه ماه توقف معاملاتی و در اختیار بودن صورتهای مالی در بازه زمانی مورد مطالعه، به عضویت بورس درآمدن پیش از بازه زمانی موردمطالعه و عدم خروج از بورس طی این بازه زمانی است که در فصل سوم این گزارش تحقیقی به عنوان جامعه آماری تعریفشده است.
قلمرو زمانی
قلمرو زمانی تحقیق حاضر بر مبنای بازه زمانی داده های موردمطالعه عبارت از بازه زمانی ۵ ساله مربوط به سالهای عملکردی مالی ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۲ بوده است.
تعریف واژه ها و اصطلاحات تحقیق
بازده سهام: بازده را می توان میزان تغییر ارزش یک دارایی در طول یک مقطع زمانی مشخص تعریف کرد. درمفهوم عملی بازده عبارت است از نسبت کل عایدی یا زیان حاصل از سرمایه گذاری در پایان یک دوره زمانی معین به سرمایه اولیه موجود در ابتدای همان دوره.
بازده غیرعادی: بازده منحصربهفرد شرکت بعبارتی خطای باقیمانده ایست که نشاندهنده تفاوت میان بازده واقعی اوراق بهادار و مدل شاخص است . به عبارت دیگر، از تفاوت بازده واقعی و بازده مورد انتظار مشتق شده است.
نرخ بازده داخلی: یا میزان بازگشت داخلی در اقتصاد مهندسی، یکی از روشهای استاندارد ارزیابی طرحهای اقتصادی است. در این روش تلاش میشود تا جریان نقدینگی با نرخ بازگشت نامعلومی به نرخ کنونی تنزیل داده شوند. به گونهای که ارزش خالص فعلی آن برابر صفر گردد. به عبارت دیگر درآمدهای تنزیل شده در طول دوره بازگشت سرمایه با هزینه های تنزیل شده در همین دوره برابر قرار داده میشوند و بر این اساس نرخ بازگشت نامعلوم، تعیین میشود. اگر این نرخ بازگشت از نرخ بهره واقعی بیشتر باشد، طرح سودآور و قابلاجرا بوده و اگر نرخ بازگشت محاسبهشده کمتر از نرخ بهره واقعی باشد، طرح زیانده و غیرقابلاجرا است.
درجه اهرم مالی: مقایسه مبلغ بدهی ها با مبلغ دارایی ها وبیانگر وجوه استقراض شده برای تأمین منابع مالی شرکت است. یکی از مقیاس های اهرم، نسبت بدهی است که از تقسیم بدهی ها به دارایی ها به دست میآید. نسبت بدهی بیانگر آن بخش از داراییهای شرکت است که از طریق استقراض تحصیل شده است.
اندازه شرکت : یکی از فاکتورهای درونی شرکتها که بر ساختار مالی و سودآوری شرکتها تأثیر دارد، اندازه شرکت میباشد که از طریق لگاریتم طبیعی کل داراییهای شرکت قابل محاسبه است.
سودآوری : از طریق تقسیم سود قبل از کسر بهره و مالیات تقسیم بر کل داراییهای شرکت قابل محاسبه میباشد.
ساختار تحقیق
گزارش تحقیق حاضر طی ۵ فصل به ترتیب زیر ارائه شده است.
فصل اول: در این فصل کلیات تحقیق ارائه مشتمل بر تشریح و بیان موضوع، اهداف و سؤالات تحقیق، روش کلی تحقیق، قلمرو تحقیق، تعاریف عملیاتی واژه ها مورداشاره قرار گرفت.
فصل دوم: در این فصل ادبیات و پیشینه موردبررسی قرارگرفته است. در این فصل پس از ارائه مبانی نظری موضوع تحقیق، تحقیقات مختلفی که در رابطه با ابعاد مختلف موضوع پژوهش انجامگرفته، بررسی میشود.