مواد بسته بندی باید از نظر بهداشتی سالم بوده ،و با مواد غذایی تناسب داشته و سمی نباشد .
بسته باید بتوان حفاظت محصول و بهداشت آن را تامین نماید
محصول را از رطوبت و چربی حفظ کرده ،جذب رطوبت و چربی را مانع شده و از خشک شدن آن جلوگیری نماید.
از تابش نور به محصول جلو گیری کند
بسته باید محصول را در مقابل ضربه مکانیکی حفظ کند .
حتی المقدور شفاف بوده ومحصول از درون آن دیده شود
مانع تبادل گازها و طعم وبو بین محیط خارج و محصول غذایی شود.
باز کردن آن ساده باشد
اقتصادی باشد و همچنین بتوان بسته خالی و غیر قابل استفاده را به راحتی منهدم کرد.
حمل ونقل وجابه جایی آن آسان باشد.(میدانی۱۳۷۰)
۱-۳-۱-انواع بسته بندی:
بسته بندی نمودن را میتوان به سه نوع تقسیم بندی کرد:
نوع اول : بسته بندی نوع اول اینست که ظروف با مواد غذایی به طور مستقیم در تماس باشند این بسته بندی اولین لایه محفظت کننده مواد غذایی در بابر شرایط خارجی است .مانند قوطی کنسرو ،قوطی شیشه ای و آلومینیومی
نوع دوم : بسته بندی نوع دوم که همیشه خارج بسته بندی نوع اول قرار میگیرد به انواع جعبه، کارتن که بستههای نوع اول را در بر میگیرند
نوع سوم : بسته بندی میتواند دو یا چند بسته بندی نوع اول را در بر گیرد که نوع سوم بسته بندی گویند که عملا در حمل بستهها از نقطهای به نقطه دیگر به کار میرود مانند صندوقهای چوبیس یا کارتنهای مقوایی بزرگ.(میر نظامی۱۳۷۴)
۱-۳-۲- مواد اولیه در بستهبندی:
بستههای مواد غذایی را عمدتا به قوطیهای فلزی، ظروف شیشه ای، بستههای پلاستیکی وفلزی قابل انعطاف تقسیم میکنند.
۱-۳-۲-۱- قوطیهای فلزی :
قوطیهای فلزی که امروزه به مقیاس وسیع در بسته بندی مصرف میشوند شامل قوطیهای حلبی و آلومینیومی میباشد قو طیهای فلزی دارای ویژگیهایی است که عمدتا عبارتند از:
محافظت در برابر آلودگی میکربی ،حشرات، گردو خاک وغیره
محافظت در برابر جذب آب و خشک شدن محصول
جلو گیری از نفوذ اکسیژن و گازها و بوهای خرجی یا از دست رفتن طعم و بوی محصول
محافظت در برابر نور
۱-۳-۲-۲- ظروف شیشه ای :
این ظروف بیشتر در بسته بندی ترشیها، مربا، ژله و میوهها به کار میرود بعضی از امتیازات و نارساییهای آن عبارتند از :
شیشه از نظر شیمیایی بی اثر بوده و قابلیت نگهداری و مرغوبیت غذا را افزایش داده و خوب حفظ میکند.
شیشه فاقد منفذ بوده و نفوذ ناپذیر است
شفاف بوده و میتوان محصول را در داخل آن مشاهده کرد و به بعضی از فسادها پی برد
مسئله خوردگی و زنگ زدگی ندارد
دربندی آن تحت خلا آسان است.
وزن آن زیاد است
شکننده بوده و در بکار بردن آن باید دقت زیادی به عمل آید
مقاومت آن در برابر حرارت و شوک حرارتی کم است
قابلیت نفوذ نور به آن، به رنگ مواد غذایی و همچنین بعضی ویتامینهای حساس لطمه میزند.
۱-۳-۲-۳- بستههای قابل انعطاف:
شامل ظروف پلاستیکی و فلزی قابل انعطاف میباشد.(میدانی۱۳۷۰)در طول ۲۰ سال گذشته پیشرفت و تکامل بستهبندی با پلاستیکها برای مواد غذایی ضرورت بیشتری پیدا کرده است که این امر به علت خواص مناسب فیزیکی و شیمیایی، وزن مخصوص کم، قیمت مناسب، قابلیت شکل پذیری آنها می باشد. مزایای زیادی در عرضه ماده غذایی تازه و غیرمنجمد وبا کیفیت بالا برای مصرف کننده دارد زیرا محصولات غذایی تازه برای تنفس احتیاج به مبادله اکسیژن و گاز کربنیک با محیط خارج دارند باید طوری بسته بندی شوند که حداقل اکسیژن برای تنفس آنها فراهم شود و امروزه مصرف پلاستیکها در بسته بندی مواد غذایی بعد از شیشه در مقام دوم قرار دارد.(میر نظامی۱۳۷۴)
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۱-۳-۲-۴-پوششهای پلاستیکی
۱-۳-۲-۴-۱- ساختمان شیمیایی پلاستیکها :
پلاستیکها را از نفت خام ،گاز و قسمتی نیز از زغال سنگ تهیه میکنند ساختمان اصلی آنها را مونومرها تشکیل میدهند.درجدول۱- ۵ ساختمان شیمیایی مهمترین پلاستیکها باذکر فرمول شیمیایی و ساختار مونومری آنها نشان داده شده است.
جدول ۱-۵- ساختار شیمیایی مهمترین پلاستیکها با ذکر فرمول شیمیایی
۱-۳-۲-۴-۲- طبقه بندی پلاستیکها:
یک طبقه از مواد پلاستیکی را که به کوپلیمر موسومند از مخلوط کردن چند ماده پلاستیکی پایه ساخته میشوند. واژه کوپلیمر به یک مخلوط از گونههای شیمیایی رزین که از آن لفاف films و سایر شکلهای بسته بندی تهیه میشوند .
اینومرها طبقه بندی دیگری از مواد پلاستیکی جدید میباشند که پلاستیکهای اصلاح شده را تشکیل میدهند بسیاری از پلیمرها که برای بسته بندی کردن مورد استفاده قرار میگیرند ،به وسیله باندهای کوالانسی از طریق کربن ،هیدروژن یا اتمهای اکسیژن به یکدیگر متصل میشوند .باندهای یونی عموما محکمتر از باندهای کووالانسی هستند .پلاستیکهایی که بوسیله باندهای یونی ساخته میشوند به اینومرها موسومند .(میر نظامی۱۳۷۴)
۱-۳-۲-۴-۳- انواع فیلمهای پلاستیکی متداول در بسته بندی مواد غذایی:
سلوفان