با دقت در رابطه (۳‑۳۵)، درمییابیم همان معادله SDRE میباشد با رجوع به معادله ریکاتی معمولی ملاحظه می شود؛ که فرق اصلی این معادله با آن، در وابستگی این معادله به متغیر حالت میباشد. حال با توجه به روابط (۳‑۱۳)، (۳‑۲۴)، (۳‑۲۶) و (۳‑۳۴) خواهیم داشت:
۳‑۳۷
بدین ترتیب با حل معادلات (۳‑۳۵) و (۳‑۳۶) میتوان ورودی کنترلی حلقه بسته را یافت. نکته قابل ذکر دیگر این است که در صورتی که به سیستم اغتشاش وارد نشود، همانطور که در بسیاری از کتابهای کنترل بهینه [۲۶] ذکر شده است عبارتهایی شامل حذف میگردد.
در ادامه دو روش تکرار برای حل معادلات SDRE در حالت زمان محدود و نامحدود را بیان میکنیم.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
روشهای حل معادله ریکاتی وابسته به حالت (SDRE)
در معادله ریکاتی معمولی، تنها مجهول P(t) بود. اما برای طراحی سیستمی با اغتشاش که مد نظر در این کار میباشد، باید دو مجهولP(t) و را بهدست آوریم. باید برای بدست آوردن این دو در زمان دلخواه، آنها را به صورت عقبگرد[۸۲] از زمانهای نهایی حل نمود.اما در اینجا ضرایب با توجه به نقطهی x که در آن هستیم تغییر می کنند. پس برای اجرای فرمان عقبگرد، به منظور حل معادله SDRE، نیاز به مقدار متغیر حالت در هر زمان دلخواه داریم. مشکل از این جا شروع می شود که ما تنها مقدار اولیه x را داریم. همچنین برای بهروزکردن[۸۳] متغیر حالت نیاز به ورودی میباشد که خود نیاز به مقدار P و در زمان مورد نیاز وابسته است. لذا کار برای حل معادلات SDRE به مراتب دشوارتر از معادله ریکاتی خواهد شد. تاکنون روشهای متعددی برای حل این نوع معادلات ارائه شده است. ما در این کار جرثقیل حامل کانتینر را با دو روش زمان محدود و نامحدود برای حل معادله SDREکنترل میکنیم.
ابتدا روش حل تکرار معادله SDRE، ارائه شده توسط دکتر خالوزاده[۲۶]، که توسط مهندس بیکزاده درستی آن به اثبات رسیده [۳۰]، را شرح میدهیم. حسن این روش، در سادگی پیادهسازی آن است. این روش برای سیستمهای افاین به کار میرود. روش کار به این صورت است که ابتدا سیستم را بدون ورودی فرض میکنیم. در نتیجه متغیرهای حالت را تا زمان نهایی، به صورت زیر بهدست میآوریم:
۳‑۳۸
سپس معادله SDRE را به کمک متغیرهای حالت بدست آمده از رابطه (۳‑۳۸)، به صور عقبگرد حل میکنیم. در نتیجه تمامی P و ها در رابطه های (۳‑۳۵) و (۳‑۳۶) بدست میآیند. لازم به ذکر است که در حل این معادله به صورت عقبگرد، از روش حل انتگرالی در معادلات ریکاتی تقلید میکنیم. یعنی در رابطه (۳‑۳۵) و (۳‑۳۶) ، به جای و ، به ترتیب و را بازنویسی میکنیم [۳۱]. سپس معادله را بر حسب P(t-1) و ، به صورت عقبگرد حل میکنیم. حال با داشتن Pها، قادر به بدست آوردن سیگنال کنترلی K از طریق رابطه (۳‑۳۴) خواهیم بود. سپس با توجه به مقادیر بدست آمده و استفاده از آن در رابطه (۳‑۳۷) ورودی کنترلی بدست می آید.
دوباره مراحل گفته شده را تکرار میکنیم، ولی این بار در رابطه (۳‑۳۸) از ورودیهای بدست امده از رابطه (۳‑۳۴)، برای به روز کردن متغیرهای حالت سیستم استفاده میکنیم. این تکرار را آنقدر ادامه میکنیم تا تغییرات u قابل چشمپوشی بشود.
روش حل این معادله در حالت نامحدود به این شکل است که با داشتن x0، ماتریسهای A(x0) و B(x0) را خواهیم داشت و در نتیجه میتوان معادله ریکاتی را به صورت یک معادله ریکاتی معمولی بر حسب ماتریسهای ثابت A(x0) و B(x0) به صورت نامحدود حل کرد. سپس با مقدار P و و در نتیجه ورودی کنترلی بدست آمده از حل مسالهی کنترل بهینه خطی(LQR) در این مرحله؛ مقادیر حالت سیستم را به روز نمود. در مرحله بعد مسالهی کنترل بهینه خطی را به طریق گفته شده بر حسب ماتریسهای ثابتA(x1) و B(x1) حل نموده و این مراحل را در هر زمان تکرار نمود.
کنترل کننده و رویتگر SDRE
در صورت عدم دسترسی به حالات سیستم به رویتگرها نیاز میباشد. در طراحی تخمینگر بهینه باید آنها را به صورت دوگان[۸۴] کنترل کننده های بهینه در نظر بگیریم [۳۱]. سپس، همانند روش خطی، آن را با کنترل کننده ترکیب میکنیم. تابعی را به صورت ز یر در نظر میگیریم:
۳‑۳۹
حال دوگان آن چه را که برای ورودی بهینه ا نجام دادیم، تکرار میکنیم. تنها به تر تیب به جای A، B و K از AT ، CT و LT استفاده میکنیم. بنابراین معادلات SDRE با وجود اغتشاش چنین خواهد شد:
۳‑۴۰