۳-۳- ضدعفونی بذور و وسایل کار
ابتدا بذور ماریتیغال در محلول هیپوکلریت سدیم ۵ درصد به مدت ۲ دقیقه ضدعفونی شدند. سپس در داخل پتریدیشهای ۱۰ سانتیمتری استریل شده، کاغذ واتمن شماره ۱ قرار داده شد. در انتها بذور بر روی کاغذ واتمن قرار گرفته شدند و پس از بسته شدن درب پتریدیشها، درون ژرمیناتور قرار داده شدند.
۳-۴- نحوه پرایم بذور
برای پرایمکردن بذور، محلولهای مورد نظر با توجه به تیمارها و غلظتهای معین شده، ساخته شدند. سپس ۲۰ عدد بذر به مدت ۲۴ ساعت درون محلولهای پرایمینگ قرار گرفتند و بعد از ۲۴ ساعت بذور از محلولها خارج و پس از خشکشدن به پتریدیشها منتقل شدند. برای تیمار شاهد از آب مقطر به میزان ۱۰ میلیلیتر استفاده شد و برای اعمال تنش شوری از کلریدسدیم با غلظتهای مشخص شده به میزان ۱۰ میلیلیتر در پتریدیشهای مربوط به تیمارهای شوری استفاده شد. در نهایت درب پتریدیشها بسته شد و در داخل اتاقک رشد در دمای °C1±۲۵ به مدت ۱۰ روز قرار گرفتند. در هر روز تعداد بذور جوانه زده شمارش شد و در روز آخر صفتهای جوانهزنی محاسبه شدند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۵- محاسبه پارامترهای جوانهزنی
در پایان (روز دهم) صفتهای زیر محاسبه شدند :
۳-۵-۱- درصد جوانهزنی
۱۰۰ × (تعداد کل بذور/تعداد بذور جوانهزده تا روزi ) = درصد جوانهزنی
۳-۵-۲- سرعت جوانهزنی
روز آخر/ بذور جوانهزده در روز آخر +…+ روز ۱ / بذور جوانهزده در روز ۱ = سرعت جوانهزنی
۳-۵-۳- شاخص بنیه بذر
% GR MSH / 100 = بنیه بذر
که در این رابطه: % GR = درصد جوانهزنی، MSH= میانگین طول گیاهچه
۳-۵-۴- طول گیاهچه
طول گیاهچه با بهره گرفتن از خطکش میلیمتری محاسبه گردید و بر اساس واحد میلیمتر گزارش گردید. برای هر گروه تیماری سه تکرار محاسبه و میانگین بر اساس واحد میلیمتر گزارش گردید.
۳-۵-۵- وزنتر و خشک گیاهچه
بدین منظور از ترازوی دیجیتال sartorious مدل BPSIID با دقت وزن ۰۰۰۱/۰ گرم استفاده شد، سپس نمونهها به مدت ۴۸ ساعت در درون آون با دمای ۷۲ درجه سانتی گراد قرار داده شدند و در نهایت وزن خشک نمونهها اندازهگیری شد.
۳-۶- محاسبه صفات بیوشیمیایی
۳-۶-۱- روش تهیه عصاره آنزیمی
یک گرم از بافت گیاه را درون هاون که از روز قبل در یخچال قرار گرفته بود گذاشته شد. سپس ۵ میلیلیتر محلول استخراج به آن اضافه گردید و به خوبی به مدت ۱۰ دقیقه سابیده شدند تا یک محلول هموژن حاصل شد. عصاره حاصل به مدت ۲۴ ساعت درون بوراکس (دی سدیم تترابورات)، ۲ گرم Na2EDTA و ۵۰ گرم PEG 2000 با هم مخلوط شدند و با آب مقطر به حجم ۱۰۰ میلیلیتر رسانده شد و در یخچال با دمای ۴ درجه قرار گرفت. بعد از ۲۴ ساعت عصاره به مدت ۵ دقیقه درون سانتریفیوژ ۶۰۰۰ دور گذاشته شد.
۳-۶-۲- سنجش آنزیم آلفا آمیلاز
بر اساس متد کالریمتری Bergmayer انجام شد. نیم میلیلیتر سوبسترا (نشاسته سوکسینیل شده) با محلول حاوی فسفات سدیم (۱۰ میلیمول)، سدیمکلرید (۳ میلیمول)، با “پی اچ” ۵/۵ در ۲۵ درجه سانتی گراد انکوبه شد. در پایان زمان استاندارد واکنش با اضافهکردن ماده رنگزا ۳و۵- دی نیترو سالسیلیک اسید (۱۰mg/ml) در محلول هیدروکسید سدیم (۴ میلمول) دارای سدیم پتاسیم تارتارات (۳/۰ g/ml) کامل شده و پس از قرار گرفتن در آب جوش متوقف شد. جذب آن در ۵۴۶ نانومتر قرائت و بر اساس منحنی استاندارد، مقدار فعالیت آنزیم ارزیابی گرفت.
۳-۶-۳- سنجش فعالیت هورمون جیبرلین
بدین منظور از دستگاهHPLC مدل UniCam استفاده شد و با روش ایزوکرانیک جداسازی صورت پذیرفت.
۳-۶-۴- سنجش پروتئین
بدین منظور از روش کجلدال استفاده شد. طی آن پودر نمونه گیاهی در اسید سولفوریک غلیظ در حضور کاتالیست حاوی یون مس جوشانده شد تا ازت بصورت آمونیاک در آید. آمونیاک حاصله به وسیله اسید بوریک جذب شد. یونهای آمونیوم با اسید کلریدریک و سپس محلول سود تیتر شدند. به ازای هر یک مول اسید کلریدریک مصرفی ۱۴ گرم نیتروژن در بافت اولیه وجود داشت. با بهره گرفتن از ضریب ۲۵/۶ میزان پروتئین قابل سنجش شد.
۳-۷- آنالیز داده ها
پس از پایان آزمایشات، آنالیز داده ها با بهره گرفتن از نرمافزار آماری SAS (Version 9.1) و مقایسه میانگینها به روش آزمون دانکن در سطح احتمال ۵ درصد انجام شد. رسم نمودارها با بهره گرفتن از نرمافزار Excel صورت گرفت.
فصل چهارم
تجزیه
و
تحلیل دادهها
۴-۱- درصد جوانهزنی
جدول تجزیه واریانس درصد جوانهزنی (جدول ۴-۱) نشان میدهد که اثر اصلی شوری و اثر متقابل شوری با سالیسیلیک اسید و نیترات پتاسیم در سطح احتمال ۱ درصد معنیدار شده است، همچنین اثر اصلی سالیسیلیک اسید در سطح احتمال ۵ درصد معنیدار شده است ولی در اثر اصلی نیترات پتاسیم و اثرات متقابل شوری در سالیسیلیک اسید، شوری در نیترات پتاسیم و سالیسیلیک اسید در نیترات پتاسیم اختلاف معنیداری مشاهده نگردید.
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی تحت تأثیر سطوح فاکتور شوری در (جدول ۴-۳) و (نمودار ۴-۱) نشان میدهد که با افزایش شوری شاهد کاهش درصد جوانهزنی هستیم به طوری که بالاترین درصد جوانهزنی به میزان ۲۲/۸۷ درصد مربوط به شاهد و کمترین درصد جوانهزنی به میزان ۴۱/۱۲ درصد مربوط به شوری ۲۵۰ میلیمولار میباشد.
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی تحت تأثیر سطوح فاکتور سالیسیلیک اسید در (جدول ۴-۵) و (نمودار ۴-۲) نشان میدهد که با افزایش سالیسیلیک اسید درصد جوانهزنی نسبت به سطح شاهد افزایش پیدا میکند. البته بین سطح دوم و سوم سالیسیلیک اسید اختلاف معنیداری وجود ندارد. سطوح ۲۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید به ترتیب دارای ۴۱/۴۷ و ۷۴/۴۵ درصد جوانهزنی هستند و کمترین درصد جوانهزنی به میزان ۶۳/۳۹ درصد مربوط به شاهد میباشد.
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی تحت تأثیر سطوح فاکتور نیترات پتاسیم در (جدول ۴-۷) و (نمودار ۴-۳) بیانگر این است که بین سطوح مختلف نیترات پتاسیم تفاوت معنیداری وجود ندارد و درصد جوانهزنی بین سطوح مختلف از نطر آماری تفاوتی با یکدیگر ندارند.
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی تحت تأثیر سطوح مختلف شوری و سالیسیلیک اسید در (جدول ۴-۹) و (نمودار ۴-۴) نشان میدهد که بیشترین میزان درصد جوانهزنی مربوط به شوری صفر میلیمولار و سالیسیلیک اسید ۴۰۰ میلیگرم در لیتر به میزان ۱۰۰ درصد و کمترین میزان درصد جوانهزنی مربوط به شوری ۲۵۰ میلیمولار و عدم مصرف سالیسیلیک اسید و مصرف ۲۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید به میزان ۱۰، ۳۳/۱۳ و ۱۵درصد میباشد. مشاهده میشود در شرایط عدم حضور شوری مصرف سالیسیلیک اسید بر درصد جوانهزنی مؤثر میباشد و در سطح سوم شوری این عامل چندان مؤثر و تأثیر گذار نمی باشد و تأثیری بر روی جوانهزنی ندارد.
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی تحت تأثیر سطوح مختلف شوری و نیترات پتاسیم در (جدول ۴-۱۱) و (نمودار ۴-۵) نشان میدهد که بیشترین درصد جوانهزنی به میزان ۹۰ درصد مربوط به شوری صفر میلیمولار و نیترات پتاسیم ۲۵/۰ مول بر لیتر و کمترین درصد جوانهزنی به میزان ۳۳/۳ درصد مربوط به شوری ۲۵۰ میلیمولار و نیترات پتاسیم ۳۵/۰ مول بر لیتر است. مشاهده میشود در شرایط عدم حضور شوری پرایم بذر با نیترات پتاسیم، بر روی درصد جوانهزنی اثر منفی دارد و با افزایش شوری محیط تأثیر منفی این عامل کاهش مییابد.
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی تحت تأثیر سطوح مختلف سالیسیلیک اسید و نیترات پتاسیم (جدول ۴-۱۳) و (نمودار ۴-۶) نشان میدهد که بیشترین درصد جوانهزنی به میزان ۱۰۰ درصد مربوط به سالیسیلیک اسید ۴۰۰ میلیگرم در لیتر و عدم مصرف نیترات پتاسیم و کمترین درصد جوانهزنی به میزان ۳۳/۶۸ درصد مربوط به صفر میلیگرم در لیتر سالیسیلیک است با ۳۵/۰ مول بر لیتر نیترات پتاسیم است.
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی تحت تأثیر سطوح مختلف شوری، سالیسیلیک اسید و نیترات پتاسیم در (جدول ۴-۱۵) نشان میدهد که بیشترین درصد جوانهزنی به ترتیب مربوط به ۴۰۰ میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید با عدم مصرف نیترات پتاسیم و ۲۰۰ میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید با ۲۵/۰ مول بر لیتر نیترات پتاسیم و عدم مصرف نیترات پتاسیم به مقدار ۱۰۰، ۳۳/۹۸ و ۹۵ درصد و همچنین کمترین درصد جوانهزنی به میزان ۳۳/۳ درصد مربوط به شوری ۲۵۰ میلیمولار، عدم مصرف سالیسیلیک اسید و نیترات پتاسیم ۳۵/۰ مول بر لیتر میباشد.
نمودار ۴-۱- بررسی درصد جوانهزنی ماریتیغال تحت تیمارهای شوری
نمودار ۴-۲- بررسی درصد جوانهزنی ماریتیغال تحت تیمارهای سالیسیلیک اسید
نمودار ۴-۳- بررسی درصد جوانهزنی ماریتیغال تحت تیمارهای نیترات پتاسیم
نمودار ۴-۴- بررسی درصد جوانهزنی ماریتیغال تحت تیمارهای شوری و سالیسیلیک اسید
نمودار ۴-۵- بررسی درصد جوانهزنی ماریتیغال تحت تیمارهای شوری و نیترات پتاسیم
نمودار ۴-۶- بررسی درصد جوانهزنی ماریتیغال تحت تیمارهای سالیسیلیک اسید و نیترات پتاسیم
۴-۲- سرعت جوانهزنی