این نوع سلول مانند سلول همهتوان می باشد ولی توانایی تمایز به سلول جفت را ندارد. به عنوان مثال سلولهای بنیادی جنینی که توانایی تمایز به بیش از دویست نوع سلول موجود زنده را دارا میباشند ولی نمی توانند منشاء یک موجود سالم و کامل باشند، زیرا فاقد توانایی تشکیل جفت(رابط بین مادر و جنین) میباشند.
-
- سلول چندتوان[۱۳]
قدرت تمایزی این نوع سلول نسبت به سلول پرتوان کمتر است. به عنوان مثال سلولهای بنیادی خون ساز که سلولهای مختلف خون را تولید می نمایند( Shamblott et al.,1998).
۲-۳-۲- تقسیم بندی براساس منشاء
-
- سلولهای بنیادی پیشساز عصبی:[۱۴]
این سلولها، سلولهای پیشساز یا بنیادی چند توان هستند که با ظرفیتهای متغیری قابلیت تمایز به سلولهای زیر رده عصبی شامل نرونها و الیگودندروسیتها را دارند. در طول دوره بلوغ، این سلولها از طریق پیشبرد روند تولید سلولهای عصبی و گلیال، در فرایند ترمیم آسیبهای وارده به مغز مشارکت می کنند. شواهد نشان میدهد که در بیماران مبتلا به اسکلروز متعدد[۱۵] که باز میلین سازی موثری داشته اند، سلولهای پیشساز عصبی بطور اختصاصی به سایتهای جراحت مهاجرت کرده و در روند ترمیم آسیبهای بافتی شرکت می کنند. با این حال به علت فقدان ذاتی پروسه ترمیم با گذشت زمان استفاده از سلولهای پیشساز عصبی اگزوژن می تواند بطور چشمگیری ظرفیت بازسازی سیستم اعصاب مرکزی را تقویت کند. این سلولها عمدتا از بافت مغز بالغ جداسازی شده و در محیطهای کشت غیر اختصاصی کشت و تکثیر داده میشوند. همین مسئله امکان استفاده درمانی این سلولها را به شدت محدود کرده است(Payne et al.,2008).
-
- سلولهای بنیادی جنینی یا رویانی:
منشاء این سلولها جنین(رویان) میباشد. به طور اختصاصی این سلولها از رویان حاصل از رشد تخمک لقاح یافته در آزمایشگاه(لقاح خارج رحمی) حاصل میشوند و سپس جهت اهداف تحقیقاتی مورد استفاده قرار میگیرند. جنینهایی که از آن سلولهای بنیادی مشتق می شود اغلب ۴ یا ۵ روزه هستند و به صورت یک توپ میکروسکوپی توخالی از سلولهایی به نام بلاستوسیت میباشند. ساختمان بلاستوسیت شامل:
-
- تروفوبلاست، لایه سلولی که بلاستوسیت را احاطه می کند.
-
- بلاستوکوئل، ناحیه توخالی درون بلاستوسیت را گویند.
-
- تودهسلولی داخلی، یک تودهسلولی در یک انتهای بلاستوکوئل است.
سلولهای بنیادی جنینی با انتقال توده سلولی داخلی به یک ظرف کشت پلاستیک آزمایشگاه که حاوی مواد مغذی(محیط کشت) بدست میآورند. تا زمانی که سلولهای بنیادی جنینی تحت شرایط خاص در محیط کشت، رشد مییابند میتوانند بدون تمایز باقی بمانند اما در صورتی که اجازه دهیم سلولها تجمع یابند و اجسام رویانی تشکیل دهند خود به خود شروع به متمایز شدن مینمایند و میتوانند سلولهای عضلانی، سلولهای عصبی و بسیاری از دیگر انواع سلولی را تشکیل دهند. سلولهای بنیادی جنینی بعنوان سلولهای بنیادی پرتوان، میتوانند بعنوان منبعی دیگر برای تامین سلولهای پیش ساز عصبی واقع شوند. این سلولها قابلیت تمایز به سلولهای عصبی را در حضور فاکتور های رشدEGF،PDG ،FDF دارا میباشند. به هر حال وجود پتانسیلهای بالقوه برای ایجاد تراتوما و یک سری ملاحظات اخلاقی باعث شده است که استفاده درمانی از سلولهای بنیادی بالغ انتخاب جذابتری باشد(Payne et al.,2008).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
-
- سلولهای بنیادی بالغ:
سلول بنیادی بالغ، یک سلول تمایز نیافتهای است که در میان سلولهای تمایز یافته موجود در یک بافت یا عضو، یافت می شود. این سلول توانایی خود نوسازی را دارد و می تواند به سلولهای اختصاصی آن بافت یا عضو تمایز یابد. نقش عمده و اصلی سلولهای بنیادی بالغ در یک موجود زنده، حفظ و ترمیم بافتی است که در آن حضور دارد.
۲-۴- تمایز سلول بنیادی
-
- سلولهای بنیادی خون ساز میتوانند به سلولهای زیر تمایز یابند:
سلولهای قرمزخون، لنفوسیتهای B، لنفوسیتهایT، سلولهایکشندهطبیعی[۱۶]، نوتروفیلها، بازوفیلها، ائوزینوفیلها، منوسیتها، ماکروفاژها و پلاکتها.
-
- سلولهای استرومال مغز استخوان(سلولهای بنیادی مزانشیمال) میتوانند به سلولهای زیر تمایز یابند:
سلولهای استخوان، سلولهای غضروفی(کندروسیتها)، سلولهای چربی(آدیپوسیت) و دیگر انواع سلولهای بافت پیوندی از قبیل سلولهای موجود در تاندونها.
-
- سلولهای بنیادی عصبی در مغز میتوانند به سلولهای زیر تمایز یابند:
سلولهای عصبی(نرونها)، سلولهای غیر عصبی به نام آستروسیتها و الیگودندروسیتها.
-
- سلولهای بنیادی پوست که در لایه بازال اپی درم و در پایه فولیکولهای مو قرار دارند میتوانند به سلولهای زیر تمایز یابند: سلولهای بنیادی اپیدرمال به کراتینوسیت تمایز مییابند و سلولهای بنیادی فولیکولار هم به فولیکول مو و هم به اپیدرمیس تمایز مییابند( Porada et al.,2010).
۲-۵- منابع سلولهای بنیادی
-
- سلولهای بنیادی موجود در خون محیطی و مغز استخوان[۱۷]
دو نوع سلول بنیادی چندتوان در مغز استخوان وجود دارد:
الف- سلولهای بنیادی خون ساز(HSC)
سلولهای بنیادی خونساز، سلولهای چندتوان میباشند که کنام یا مهمترین مکان استقرار آنها مغز استخوان میباشد. در این مکان سلولهای بنیادی خون ساز پیام تکثیر یا تمایز به سلولهای مختلف خون را دریافت می کنند و تقریبا ۱۰۱۱ تا ۱۰۱۲ سلول، روزانه تولید می کنند.
-
- سلولهای بنیادی مزانشیمال[۱۸](MSC)
سلولهای بنیادی مزانشیمال فهرست تمایزی گستردهای دارند و در داخل بدن میتوانند به انواع سلولهای بافتهایی از قبیل استخوان، غضروف، تاندون، بافت چربی، استرومای مغز استخوان و سلولهای عضله صاف تمایز یابند. سلولهای بنیادی مزانشیمال را به راحتی میتوان از مغز استخوان یا بافت چربی جداسازی نمود(Takahashi et al.,2010).