نمونه سوم
۲۵/۳
حد خمیری
۲۴/۲
جدول ۴-۴: نتایج آزمایش حد روانی خاک مورد مطالعه
شماره آزمایش
تعداد ضربات (N)
درصد رطوبت (%)
نمونه اول
۳۴
۵۰/۶
نمونه دوم
۲۴
۵۲/۱
نمونه سوم
۱۷
۵۴/۲
حد روانی
۵۲/۳
شکل ۴-۲: منحنی حد روانی خاک مورد مطالعه
شکل ۴-۳: محل قرارگیری خاک مورد مطالعه در نمودار خمیری
۴-۳- آمادهسازی نمونه
آمادهسازی نمونه شامل رد کردن خاک مورد مطالعه از الک شماره ۴۰ و اشباع آن به مدت ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش تحکیم است. با توجه به طولانی بودن زمان مورد نیاز برای اشباع کامل خاکهای ریزدانهی رسی، در مرحله اول آزمایشهایی جهت بررسی تأثیر مدتزمان اشباع نمونه بر روی رفتار تحکیمی انجام شد تا در صورت امکان زمان اشباع نمونهها به زمانی کمتر از ۲۴ ساعت تقلیل یابد. بدین منظور نمونههایی با مدتزمان اشباع مختلف و سایر شرایط یکسان تهیه گردید. پس از قرار دادن نمونه و آماده کردن دستگاه تحکیم که جزئیات کامل آن در بخش ۴-۶-۱ آمده است، آزمایش تحکیم بر روی نمونههای مختلف انجام گرفت تا رفتار تحکیمی آنها در شرایط اشباع مختلف، مورد بررسی قرار گیرد. در شکل ۵-۴ نمودار تحکیم مربوط به این آزمایشها آمده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شکل ۴-۴: نمودار مقایسه میزان تحکیم نمونههای خاک با زمانهای اشباع مختلف
همانطور که در شکل ۴-۴ نمایان است، گروه منحنیهای تحکیم، رفتار نسبتاً مشابهی را از خود نشان می دهند، تفاوت میزان نشست نمونهها خیلی ناچیز است. بر اساس آزمایشهای انجام شده، بیشترین اختلاف در میزان نشست، ۰/۲۷ میلیمتر اندازه گیری شده است. در شکل ۴-۵ نمودار تحکیم ثانویهی مربوط به مدتزمان اشباع ۳۰ دقیقه و ۲۴ ساعت نشان داده شده است.
شکل ۴-۵: نمودار تحکیم ثانویهی خاک مورد مطالعه با مدتهای اشباع: ۱) ۲۴ ساعت، ۲) ۳۰ دقیقه
با توجه به شکل ۴-۵ مشاهده می شود که نمونه اشباع شده به مدت ۳۰ دقیقه زودتر از نمونه اشباع شده به مدت ۲۴ ساعت وارد مرحله خزش ثانویه می شود. این پدیده را میتوان اینگونه توجیه نمود. مرحله تحکیم اولیه که همان خروج آب از حفرات خاک است، با کمتر بودن میزان آب موجود در نمونه زودتر به اتمام میرسد و نمونه در زمان کمتری وارد مرحله تحکیم ثانویه می شود. از شکل ۴-۵ میتوان شیب کمتر منحنی در سمت راست را برای نمونه شماره ۲ مشاهده نمود.
بااینحال، ازآنجاییکه در این پژوهش، خزش برشی خاک و آستانه گسیختگی آن تحت خزش، محور اصلی مطالعات است، انتخاب شرایط اولیه نمونه (چگالی و درصد رطوبت) را میتوان بهدلخواه انتخاب نمود، به شرطی که این شرایط در همه آزمایشها حفظ شود (مسچیان، ۱۹۹۵). در این پژوهش نهایتاً تصمیم بر آن شد که نمونهها بهصورت کامل (۲۴ ساعت) اشباع شوند.
۴-۴- آزمایش تحکیم
۴-۴-۱- دستگاه تحکیم (ادئومتر)