گردشگری یکی از بخشهای اقتصادی است که اخیرا مورد توجه قرار گرفته و توجه به آن روز به روز بیشتر می شود . در دنیای امروز گردشگری بزرگترین منبع تجارتی بین المللی محسوب می گردد و از نظر اقتصادی بسیار مهم و پر ارزش است. مواردی که درتوسعه ی توریسم هر کشوری در رابطه با جاذبه های جهانگردی اعم از طبیعی ، فرهنگی ، مذهبی سیاسی ، تاریخی ، فراغتی و نظایر آن حائز اهمیت است. آماده سازی آنها برای بازدید و استفاده ی توریست ست، چنین تسهیلاتی زمانی فراهم می گردد که خدمات جنبی و زمینه ساز فعالیتهای توریستی فراهم گردد که شامل تاسیسات اقامتی ، پذیرایی ، راه های دسترسی به کانونهای توریستی است .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
این نوع تاسیسات بعنوان عوامل اصلی برای تقویت جهانگردی بین المللی محسوب می شوند اهمیت دادن به این موارد بایستی مورد توجه دولتها قرار گیرد ، و با تبلیغات و مدیریت صحیح می تواند به صنعت توریسم در محدودی تحت سلطه خود گسترش خاصی دهند .
یکی از مهمترین فعالیتهای هر سازمان ملی جهانگردی درهرکشوری سعی درشناساندن کشور مزبور بعنوان مقصد و میعادگاه جهانگردان است .
خوشبختانه درسالهای اخیر اهمیت موضوع گردشگری هر چه بیشتر برای مجریان و مسئولین امر آشکار شده است و امید آن است تا با انجام این پژوهش بتوانم استعدادهای گردشگری بخصوصی (طبیعی ) شهر و شهرستان سنقر بشناسانم واین امر زمینه ای باشد برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی سنقر و گامی درجهت اشتغال زایی ناحیه و رفع معضل بیکاری.
درحال حاضر گردشگری در سنقر بیشتر بصورت ایران گردی، حتی استان گردی و کمتر بصورت جهانگردی می باشد، یعنی اکثر گردشگران و مسافران این شهرستان از استانهای همجوار و بصورت محدود از دیگر استانهای کشور می باشند که از جاذبه های طبیعی و دیگر جاذبه های گردشگری بازدید می کند . این نوع گردشگری که غالبا با گذران اوقات فراغت همراه است حائز اهمیت فراوان می باشد .
از نظر اقتصادی، مسافران و گردشگران بخصوص مسافران نوروزی و تابستانی یکی از منابع عمده درآمد سنقر را تشکیل می دهند. نکات مهم از نظر برنامه ریزی با توجه به شرایط طبیعی و اقلیمی این است که اگر چه مسافران بعنوان گردشگر سیاح بیشتر برای حظ بصری و بهره مندی از چشم اندازهای زیبا ی طبیعی ، هوای ملایم و مطبوع و گذران ایام تعطیلات خود به محیطهای جذاب کوهستانی سنقر تمایل نشان می دهند . ولی باید توجه داشت که برای استمرار این روند نیازمند جلب رضایت گردشگران است . از آنجایی که بخشی از نارضایتی های افراد ناشی از مشکلات و کمبود امکانات رفاهی و خدماتی و … می باشد که متاسفانه دراین شهرستان بسیار زیاد می باشد .برای فراهم نمودن امکانات رفاهی خدماتی و … بدون در دست داشتن اطلاعاتی نسبتا جامع از شرایط اقلیمی و عوامل آب وهوایی کاری فوق العاده دشوار است .
تحقیق حاضر با فراهم نمودن اطلاعات علمی در زمینه ی ویژگیهای طبیعی (نوع آب و هوا ، خاک ، پوشش گیاهی ، ناهمواریها ، منابع آب و ..) عناصر ، اقلیمی (دما ، رطوبت ، بارش ، تبخیر ، ساعات آفتابی ، تعداد روزهای یخبندان وبارانی ) ونیز ویژگیهای اقتصادی شناخت و آگاهی لازم درزمینه گردشگری فراهم می سازد .مجموع این آگاهی ها که از طریق بررسی علمی فراهم می گردد، زمینه های مناسبی برای برنامه ریزیهای لازم جهت جذب گردشگران فراهم می نماید .
سوالات تحقیق :۱-۳
۱ ـ آیا شهرستان سنقر دارای توانهای طبیعی مناسب برای توسعه گردشگری می باشد .
۲ ـ آیا جهانگردی (گردشگری ) می تواند با ایجاد و افزایش درآمد موجب بهبود وضعیت اقتصادی شهرستان سنقر شود .
۳ ـ محدودیتها و تنگناهای توسعه گردشگری در منطقه مورد مطالعه کدامند .
فرضیات :۱-۴
۱ ـ شهرستان سنقر دارای جاذبه طبیعی خاص برای توسعه گردشگری درسطح ملی و محلی می باشد .
۲ ـ گردشگری موجب ایجاد اشتغال برای افراد مختلف درشهرستان سنقر می شود .به گونه ای که افراد بدون تخصص و صاحبان مهارتهای گوناگون می توانند دراین زمینه شاغل می شوند .
۳ ـ از جمله مشکلات و تنگناهای منطقه در ارتباط با جلب توریست را می توان عدم اطلاع رسانی و تبلیغات و ذهنیت منفی نسبت به ورود گردشگران به منطقه و کمبود امکانات و تاسیسات رفاهی خدماتی ، کمبود امنیت و … می باشد .
اهداف تحقیق :۱-۵
درمرحله ی اول : شناخت عوامل موثر درتوسعه و تقویت و توانمند ساختن گردشگری شهرستان سنقر یا تاکید بر جاذبه های اکوتوریستی همچون کوه ، غار ، رودخانه ، چشمه ، سراب ، آبشار ، جنگل … می باشد .
مرحله ی دوم : معرفی و شناساندن جاذبه های طبیعی و برخی از پنانسیلهای بالقوه منطقه و ارائه راه حلهای اساسی جهت بالفعل کردن آنها برای جذب گردشگر در سطح ملی و جهانی در کل ایجاد اشتغال زائی است . از اینرو شناسایی و بررسی امکانات موجود و توانمندیهای طبیعی سنقر جهت توسعه گردشگری یکی از نیازهای جامعه محسوب می شود .
سومین و مهمترین مرحله : دراین تحقیق، استفاده از اطلاعات موجود برای برنامه ریزی جامع تر توریسم سنقر می باشد
روش تحقیق :۱-۶
۱ ـ مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اسناد و مدارک مورد نیاز پژوهش
۲ ـ جمع آوری اطلاعات وضع موجود از سازمانها و ادارات مربوط
۳ ـ عملیات میدانی ( از طریق مشاهده ، مصاحبه و کسب تجربیات از نمونه گیری قبلی )
۴ ـ تهیه ی نقشه ها وعکس های مورد نیاز
۵ ـ تنظیم و طبقه بندی اطلاعات بدست آمده
۶ ـ تجزیه و تحلیل داده ها، نتیجه گیری و ارائه ی گزارش نهایی همراه با پیشنهادات .
پیشینه تحقیق :۱-۷
درارتباط با جهانگردی و جهانگرد دردنیا و ایران کتب و مقالات متعددی به رشته تحریر درآمده یا به فارسی برگردانده شده اند و پروژه های را دانشجویان دانشگاه های ایران درباره وضعیت توریسم درمناطق مختلف ایران گردآوری کرده اند که آنها را می توان به سه گروه تقسیم کرد .
گروه اول : آثار و تحقیقات انجام گرفته درارتباط با توریسم درایران عبارتند از :
۱ ـ شکویی .حسین ، مقدمه ای بر جهانگرد، انتشارات دانشگاه آذربایجان تبریز سال ۱۳۵۴
۲ ـ محلاتی صلاح الدین ، درآمدی بر جهانگردی ، انتشارات تهران ـ دانشگاه شهید بهشتی سال ۱۳۸۰
۳ ـ برخی از مقالات ارائه شده در دو سمینار ایرانگردی ، جهانگردی ، توسعه، تهران سال ۱۳۷۲
۴ ـ مقدمه ای برشناخت ، اثرات و اهمیت جهانگردی دردنیای معاصر،…؟
گروم دوم : تحقیقات و آثار مربوط جهانگردی درایران
دراین قسمت بیشتر به بررسی وضعیت جهانگردی و کم کیف جریانهای جهانگردی و معرفی مناطق اصلی جاذب جهانگردی اعم از داخلی و خارجی پرداخته شود .دراین دسته آثار به برخی از مناطق علی رغم دارا بودن توانهای بالقوه و بالفعل توجه نگردیده است .
۱ ـ فیض بخش ، هوشنگ . صنعت جهانگردی درایران و جهان انتشارات مدرسه عالی ، خدمات سال ۱۳۵۵
۲ ـ شکرالله زاده ، قدیر . گذری بر صنعت توریسم درایران .پایان نامه دوره کارشناسی ، دانشگاه تهران سال ۱۳۷۰
۳ ـ طرح جامع توسعه جهانگردی ایران ، توریست کانسلت سازمان برنامه بودجه سال ۱۳۵۱
۴ ـ صنعت جهانگردی درایران مدیریت فرهنگ تربیت بدنی .سازمان برنامه بودجه سال ۱۳۷۱
۵ ـ برخی مقالات ارائه شده در دو سمینار ایرانگردی سازمان سیاحتی و مراکز تفریحی بنیاد مستضعفان و جانبازان و معاونت سیاحتی و زیارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سال ۷۲-۱۳۷۳٫
گروه سوم :
تحقیقاتی که بصورت موردی درباره مناطق نواحی ایران در سطح استان ، شهرستان و یا با یک شهر درارتباط با موضوع جهانگردی بعد از انقلاب اسلامی ایران مورد مطالعه قرارگرفته است .
۱ ـ بررسی امکانات بالقوه و بالفعل گردشگری توریسم و گسترش آن دراستان اردبیل ، پیمان جعفری ، پایان نامه دوره کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز سال ۱۳۸۰
۲ ـ موقعیت ناحیه ای و توسعه توریسم درشهر تالش ، علی کارگری پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی سال ۱۳۷۵٫
۳ ـ بررسی توانمندیها و جاذبه های گردشگری شهرستان پاوه ، مرتضی میرزائی ، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر سال ۱۳۸۴٫
برنامه ریزی مراکز توریستی استان کردستان (غار کرفتو ) عبدالله فتح الله زاده ، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز سال …….؟
۴ ـ نقش جهانگردی درتوسعه اقتصادی شهر گنبد گاوس ، مریم افسری ، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی سال ۱۳۸۴٫
۵ـ امکان سنجی توسعه گردشگری (توریسم) درمنطقه سیستان ، مهدیه میردار هیرجانی ، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی سال ۱۳۸۵٫
۷ ـ ساماندهی بهره وری از فضاهای گردشگری شهر کوهدشت ، سعید آدینه، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی سال ۱۳۸۵٫
دررابطه با توریسم و گردشگری استان کرمانشاه طرح جامع گردشگری استان درسال ۱۳۸۴ در دو مرحله انجام گرفته و نیز راهنمایی گردشگری روستاهای ایران ۲ با تاکید براستانهای ایلام ، کرمانشاه ، همدان، لرستان درسال ۱۳۸۶ منتشر شده است .