واکنش سه جزئی کاباچنیک – فیلد
واکنش سه جزئی مانیخ
واکنش تک ظرفی استریکر
واکنش سه جزئی تیوآمید کایندلر
واکنش های چند جزئی بر پایه – ایزوسیانید
ایفای نقش دوگانه ایزوسانید ها هم به عنوان هسته دوست و هم به عنوان الکترون دوست منجر به انجام چند واکنش متنوع شد. اولین واکنش چند جزئی با بهره گرفتن از ایزوسیانید ها واکنش پاسرینی بود ( شکل۱-۱۰).
واکنش پاسرینی
کشف دوباره شیمی ترکیبات ایزوسیانید منجر به تبدیلات و تغییر شکل های سنتزی جالب و مفید شد. واکنش Ugi یکی از آنها می باشد
واکنش چند جزئی یوگی
واکنش پاسرینی و یوگی هر دو منجر به ترکیبات پپتیدومیمتیک جالبی شد که به طور بالقوه ای بیو اکتیو هستند. محصولات تولید شده از این واکنش ها می توانند ترکیبات لید کامپوندی را برای توسعه بیشترترکیبات فعالتر تشکیل دهند. هر دوی این واکنش ها یک روش ارزان و سریع برای سنتز کتابخانه ای این ترکیبات را ارائه داده و طیف گسترده ای از ترکیبات متنوع ایزوسیانید را از نظر تجاری در دسترس قرار می دهند. واکنش های چند جزئی سنتز سریع مجموعه های مولکولی با درجه بالایی از تنوع ساختاری را ممکن می سازند. انواع واکنش های چند جزئی را می توان در شکل(۱-۱) مشاهده کرد :
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شکل (۱-۱) : واکنش چند جزئی متنوع
۱-۶-۴) آنتی بیوتیک ها :
قبل از اوایل قرن بیستم ، درمان عفونت عمدتا به صورت سنتی انجام می شد. تاریخ استفاده از مواد با خواص ضد میکروبی که در درمان عفونت مورد استفاده قرار گرفت به بیش از ۲۰۰۰ سال قبل بر میگردد. (۲۰) بسیاری از فرهنگ های باستانی، از جمله در مصر باستان و یونانیان باستان، با بهره گرفتن از جلبک های خاص و مواد گیاهی و عصاره برای درمان عفونت ها استفاده می کردند.(۲۱-۲۲). مدتها قبل از کشف پنیسیلین بشر آموخته بود بطور تجربی بعضی مواد خام را به عنوان عامل ضد میکروب مورد استفاده قرار دهد. ۶۰۰ - ۵۰۰ سال قبل از میلاد، چینی ها شیره کپک زده لوبیای شور را برای درمان عفونتها بکار میبردند. لویی پاستور ادعا کرد که ، ” اگر ما می توانیم تضاد و آنتا گونیسم بین برخی از باکتری ها را مشاهده کنیم ، شاید این خود ارائه کننده بزرگترین امید برای درمان عفونت ها باشد". (۲۳)
شکل (۱-۲) : پنیسلیوم نوتاتوم ( Penicillium notatum)
اصطلاح antibiosis که به معنی” بر علیه زندگی” می باشد، اولین بار در سال ۱۸۸۹ توسط یک باکتری شناس فرانسوی به نام ویلمین Vuillemin بکار گرفته شد. این واژه برای توجیه ماهیت رقابتی جوامع بیولوژیک که در آن فقط قویترین و اصلحترین زنده میماند بکار برده شد و چند سال بعد این اصطلاح برای آنتاگونیسم میکروارگانیسم ها نیز مورد استفاده قرار گرفت. (۲۴-۲۵) این واژه برای باکتری ها، اولین بار در سال ۱۸۷۷، زمانی که لویی پاستور و رابرت کخ نشان دادند که یک سری از باسیل های موجود در هوا می تواند مانع از رشد باسیلوس آنتراسیس شوند، مورد استفاده قرار گرفت. (۲۶) نام اصطلاح “آنتی بیوتیک” برای اولین بار در سال ۱۹۴۲ توسط یک میکروبیولوژیست آمریکایی به نام S.A.Waksman، مطرح شد.(۲۷) شیمی درمانی آنتی بیوتیک های سنتزی به عنوان یک علم و توسعه آنتی باکتریال ها در آلمان به وسیله Paul Ehrlich در اواخر سال ۱۸۸۰ آغاز شد. (۲۴) Ehrlich اشاره کرد که رنگ های خاصی قادرند سلول های انسانی، حیوانی ، یا سلول های باکتریایی را رنگ نمایند در حالی که دیگررنگ ها این قابلیت را نداشتند. سپس او این ایده را پیشنهاد کرد که می توان از این رنگ ها که قابلیت اتصال اختصاصی به سلول ها را دارند به عنوان یک داروی انتخابی استفاده نمود به طوری که می تواند با اتصال و کشتن باکتری ها بدون صدمه زدن به میزبان انسانی عمل کنند. پس از غربالگری صدها رنگ در برابر ارگانیسم های مختلف، او ماده ای سنتزی، موثر و مفید با قابلیت ضد باکتری و دارویی را به نام Salvarsan یافت.(۲۸،۲۴) این ماده در حال حاضر به نام arsphenamine معروف است .
۱-۶-۵) تقسیم بندی آنتی بیوتیک ها بر اساس منبع :
طبیعی : مشخصا توسط منابع قارچی تولید می شود. نیمه سنتزی : ترکیبات طبیعی که از لحاظ شیمیایی در آزمایشگاه تغییراتی روی آنها اعمال شده است را ترکیبات نیمه سنتزی می گویند. سنتزی : ترکیباتی هستند که در آزمایشگاه های شیمی طراحی و سنتز می شوند. (۲۹)
۱-۶-۶) تقسیم بندی آنتی بیوتیک ها بر اساس مکانیسم عمل :
جدول (۱-۱) : نحوه عملکرد آنتی بیوتیک ها بر اساس مکانیسم های مختلف(۳۰)
مکانیسم عمل | داروها | |
۱ | جلوگیری از ساخت دیواره سلولی | پنی سیلین ها، سفالوسپورین ها،ایمی پنم، آزترئونام، وانکومایسین،سیکلوسپورین |
۲ | مهار پروتئین سازی | کلرامفنیکل،ماکرولیدها،کلیندامایسین،تتراسایکلین،آمینوگلیکوزیدها |
۳ | جلوگیری از ساخت اسیدهای نوکلئیک | کینولونها،فلوروکینولونها،ریفامپین |
۴ | تغییر در عملکرد غشاء سلولی | پلیمیکسین،آمفوتریسین B،نیستاتین،کتوکونازول |