دهکده ساحلی
بندر انزلی- ابتدای جاده رشت
تالاب سرخانکل
بندر انزلی- داخل تالاب انزلی
منطقه ساحلی- سنگاچین و کپورچال
بندر انزلی- ابتدای جاده رضوانشهر
۴-۱- بررسی نقش آژانسهای مسافرتی در توسعه گردشگری شهرستان بندر انزلی
از مجموع ۴۷ آژانس مسافرتی به ثبت رسیده در سال ۱۳۹۱در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان، تعداد ۶ دفتر در شهرستان بندر انزلی قرار دارد که هر ۶ دفتر دارای مجوز بند(ب)، انجام خدمات تورگردانی و اجرای تورهای داخلی و خارجی زیرنظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را عهدهدار است و نیز همه این دفاتر دارای مجوز بند(پ) اجرای گشتها و کاروانهای زیارتی را در حیطه عملکرد خود دارند.
۴-۱-۱- فعالیت در تورهای داخلی و خارجی آژانسهای مسافرتی شهرستان بندر انزلی
طبق اطلاعات استخراج شده، ۶ آژانس مسافرتی عهدهدار خدمات سیاحتی و زیارتی در تورهای داخلی و خدمات و فعالیتهای خروجی در تورهای خارجی میباشند، تنها ۱ آژانس فقط فعالیت زیارتی را در تورهای داخلی و خارجی خود دارد.
۴-۱-۲- فعالیتهای گسترده دفاتر خدمات مسافرتی شهرستان بندر انزلی
طبق مطالعات میدانی صورت گرفته و استخراج از پرسشنامهها، فعالیتهای آژانسهای موجود مربوط به مجوزهای اخذ شده؛ یعنی مجوز بند (ب) و (پ) میباشد. البته برخی از دفاتر به علت عدم مجوز بند (الف) جهت صدور بلیط و یا خدمات دیگر ناگزیر به همکاری با دفاتر دارای این مجوز میباشند.
۴-۱-۳- فعالیتهای اکوتوریستی، آژانسهای خدمات مسافرتی شهرستان بندر انزلی
در ارتباط با فعالیتهای اکوتوریستی دفاتر خدمات مسافرتی شهرستان انزلی باید ذکر گردد که همه این دفاتر علاقمند به برگزاری تورهای طبیعتگردی میباشند، البته این امر زمانی محقق میگردد که تقاضا از جانب گردشگران وجود داشته باشد و محدودیت و مشکلاتی از سوی ارگانها و سازمانهای وابسته به وجود نیاید.
تمام این دفاتر فعالیتی در ارتباط با اکوتوریسم در خارج از کشور ندارند، عمده فعالیتهای آنان در خارج از ایران محدود به گشتها و تفریحات در کشورهای متقاضی گردشگر که بیشتر شامل کشورهای جنوب شرق آسیا، ترکیه ، دبی، کشورهای منطقه قفقاز و… میباشد.
در ارتباط با فعالیتهای داخل کشور، میتوان اینطور ذکر کرد که بیشتر فعالیتهای آنها مربوط به جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی و دیدن این جاذبهها در نقاط مختلف استان و کشور از جمله دیدار از خانهها و بناهای تاریخی، کلیساها، پلها، باغها، کاخها، غارها و… در اصفهان، شیراز، یزد و کاشان و… محدود میباشد.
با توجه به مطالعات میدانی صورت گرفته، تمام آژانسهای شهرستان بندر انزلی به مقولهی تقاضا از سوی گردشگران اشاره نمودهاند. با این وجود این دفاتر اقدام به برگزاری تورهای طبیعتگردی در شهرهای مختلف کشور که از نظر اکوتوریسم مکان شناختهشدهای باشند، مینمایند که میتوان به مناطق جنوبی کشور اشاره نمود. نقاطی مانند قشم و کیش و دیدن مرجانها و حیوانات زیر دریا، بازدید از جنگلهای حرا و گونههای گیاهی، کویر و صحرانوردی، تورهای غارنوردی، گشت در ارتفاعات؛ بویژه ارتفاعات و ییلاقات شمال کشور و مناطق و پارکهای جنگلی و حفاظت شده، تالابها، مردابها و دریاچهها اشاره نمود که در صورت تقاضا از سوی گردشگران توسط این دفاتر قابل اجرا میباشند.
میتوان به این نکته اشاره نمود که اگر تبلیغات مناسبی صورت پذیرد، گیلانگردی و تقاضا برای دیدار از مناطق نمونه گردشگری و جاذبههای طبیعی و تاریخی استان گیلان بیشتر از سایر موارد مورد توجه گردشگران خواهد بود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
همچنین فعالیت این دفاتر بیشتر بر روی جاذبهها و مناطق طبیعی میباشد که از سوی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان معرفی شده باشند، که در صورت تقاضا به اجرای اینگونه گشتها مبادرت میورزند. بیشتر اینگونه گشتها مربوط به ارتفاعات و ییلاقات و جاذبههای گردشگری چشمگیر در شهرستانهای مختلف استان پراکندهاند، این نقاط در جدول مسیرهای طبیعتگردی گیلان نشان داده شده است.
اما در ارتباط با فعالیتهای اکوتوریستی در داخل شهرستان بندر انزلی، با وجود نقاط مستعد گردشگری مانند ساحل، تالاب و… این دفاتر هیچگونه فعالیتی در مناطق ذکر شده جهت تورهای طبیعتگردی انجام نمیدهند، حتی تبلیغاتی جهت همکاری با دیگر آژانسهای مسافرتی برای جذب اکوتوریستها به این نقاط از سوی این دفاتر صورت نمیگیرد.
۴-۱-۴- دلایل ضعف آژانسهای خدمات مسافرتی شهرستان بندر انزلی در توسعه اکوتوریسم
آژانسهای مسافرتی شهرستان بندر انزلی مهمترین دلایل ضعف این دفاتر جهت برگزاری تورهای طبیعتگردی در داخل شهرستان را اینچنین بیان مینمایند:
کمبود امکانات و زیرساختها، کمبود سرویسهای بهداشتی چه در داخل شهرستان و چه در خارج از آن،
نبود هماهنگی و همکاری بین سازمانها و ارگانها جهت اخذ مجوز برای برخی از تورهای ویژه طبیعتگردی در استان؛ نظیر ماهیگیری که این امر تعامل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با منابع طبیعی را میطلبد،
عملکرد ضعیف سازمان جهانگردی در زمینه مناطق بکر و مجهز ساختن آنها برای ورود گردشگر، نبود بولتنهای تبلیغاتی با تو ضیحات کامل از شرایط موجود در مکان همراه با نقشه راهها و تصویر از منطقه،
تخصیصنیافتن بودجه در تهیه امکانات و منابع توسط شهرداریها، استانداری و دیگر ارگانهای ذیربط،
نبود حمایت دولت در اجرای برخی از تورهای ویژه توسط بخش خصوصی،
کمبود نیروی انسانی آموزشدیده در زمینه توریسم و گردشگری در سازمانهای دولتی،
عدم انسجام و همکاری آژانسهای خدمات مسافرتی با یکدیگر، و
مهمترین دلیل عدم فعالیت این دفاتر در این زمینه را میتوان به محدودیت نیروی انتظامی در اجرای تورهای طبیعتگردی اشاره نمود که ورود و خروج گردشگر؛ بویژه گردشگر طبیعتگرا را با مشکل مواجه ساخته است.
همه مواردی که در بالا ذکر شد باعث گردیده تا تقاضا برای گردشگری؛ بخصوص طبیعتگردی در این استان دچار چالش شده و محدود به یکسری مکانهای مشخص نظیر قلعهرودخان، درفک، ماسوله، جواهردشت، ییلاقات دیلمان و ماسال و… باشد. این سیر تا زمانی که تقاضا از سوی گردشگر وجود نداشته باشد، آژانسها نمیتوانند محصولات گردشگری خود را عرضه نمایند.
۴-۱-۵- تأثیر فصول سال در اجرای گشتهای طبیعتگردی توسط آژانسهای خدمات مسافرتی
استان گیلان و بویژه شهرستان بندر انزلی با اقلیم مناسب و موقعیت خاص خود، پذیرای گردشگران از نقاط دیگر است. از نظر مدیران دفاتر خدمات مسافرتی تابستان پیک سفر گردشگران به این منطقه است و این به دلیل وجود تعطیلات بلندمدت در فصل تابستان میباشد. گرچه دلیل عمده مسافرتها ارتباط تنگاتنگی با زمان تعطیلات دارد، حتی اگر در فصل پاییز باشد، فصل بهار به دلیل تعطیلات نوروزی که در آن قرار دارد دارای بیشترین تعداد گردشگر ورودی بعد از فصل تابستان است. در دیگر فصول سال بیشترین گردشگران از نقاط مختلف استان به این بندر سفر مینمایند.
۴-۱-۶- گروههای سنی استقبالکننده از تورهای طبیعتگردی
معمولاً طبیعتگردی با توجه به نوع تور و مکان انتخاب شده، گروههای سنی متفاوتی را شامل میشود. اما بیشترین گروه سنی مشتاق، بین گروه سنی ۱۸تا ۲۵ میباشد که قشر تحصیلکرده جامعه را دربرمیگیرد؛ بویژه جوانانی که علاقمند به توریسم ماجراجویانه هستند.
۴-۱-۷- خدمات ارائه شده توسط آژانسهای خدمات مسافرتی جهت تورهای طبیعتگردی
هماهنگ نمودن برنامه تور، صدور مجوز برای اعضای گروه، تهیه وسیله نقلیه متناسب با مکان مورد نظر، صدور بیمه، انتخاب راهنمای مناسب و آگاه به مسائل و منطقه، در صورت لزوم راهنمای محلی، تدارک و تهیه برای غذا، انتخاب کوهیار برای مناطقی که جنبه کوهپیمایی دارند، در برخی از تورها در صورت نیاز ترانسفر و انتخاب مکان اقامتی مناسب جهت اقامت مسافران چه به صورت یکروزه و یا بیشتر، از امکاناتی است که دفاتر خدمات مسافرتی جهت تورهای طبیعتگردی به گردشگران ارائه میکنند.
۴-۱-۸- خدماتی که در صورت عدم محدودیتهای ذکر شده توسط آژانسهای خدمات مسافرتی برای توسعه اکوتوریسم قابل اجراست