تذکر رضایی در تحقیق خود در مورد بررسی تغییرات دوام طبیعی گونه زربین دست کاشت در سه ارتفاع از سطح دریا به این نتیجه رسید که از نظر کاهش جرم، چوب آلات واقع در ارتفاع پائین(۴۰متر از سطح دریا) در گروه چوب های کم دوام و هر چه ارتفاع از سطح دریا بیشتر می شود دوام آن افزایش می یابد، به طوری که اختلاف در سطح ۱ درصد معنی دار بود. وکاهش این مقاومت نیز در نمونه های پوسیده هر پارسل نسبت به نمونه های شاهد همان پارسل در سطح ۱ درصد اختلاف معنی دار داشت [۲].
ویسی (۱۳۸۸) در تحقیق خود در مورد شناسایی و مقایسه اجزای شیمیایی مواد استخراجی زربین طبیعی و دست کاشت با بهره گرفتن از فنون کروماتوگرافی و طیف سنجی جرمی به این نتیجه رسید که مواد استخراجی زربین طبیعی ۵۲/۷ درصد و زربین دست کاشت ۵۷/۲ درصد است که میزان مواد استخراجی زربین طبیعی بیشتر است. و مواد استخراجی زربین در طی ارتفاع درخت کاهش می یابدکه این عامل باید به خاطر کاهش چوب بالغ باشد. همچنین ۱۴ ترکیب شیمیایی در زربین طبیعی و ۱۲ ترکیب شیمیایی در زربین دست کاشت شناسایی شد [۴].
لطیفی (۱۳۸۵) در تحقیقی بر روی گونه زربین منطقه حسن آباد چالوس به این نتیجه رسید که بین نمونه ها در خمش استاتیک و فشار موازی الیاف با اعتماد ۹۵% اختلاف معنی داری مشاهده نمی شود. ولی در تنش فشاری عمود بر الیاف ، برش موازی الیاف و کشش عمود بر الیاف با احتمال ۹۵% اختلاف معنی داری مشاهده می شود [۵].
هاشمی خ، پارساپژوه د،۱۳۸۷، در بررسی تغییرات طول تراکئید و خواص فیزیکی چوب زربین دست کاشت در محور های شعاعی و طولی به این نتیجه رسیدند که طول تراکئید در محور شعاعی از مغز به پوست کاهش منظم و درمحور طولی از پائین به بالا کاهش نامنظمی داشته است. همچنین قطر تراکئید، قطر حفره تراکئید و ضخامت دو دیواره تراکئید در محور های شعاعی کاهش تقریباً منظم و ثابتی داشته ولی در محور طولی درخت به ترتیب افزایش، کاهش، کاهش تقریباً نامنظمی دارد [۷].
شرری (۱۳۸۰)، در تحقیقی بر روی همکشیدگی و دانسیته چوب زربین در دو توده خالص و توده جنگلی مخلوط به این نتیجه رسید که میزان همکشیدگی گونه زربین در توده خالص ۲۸/۷ % و در توده جنگلی مخلوط ۴۸/۶ % است که اختلاف معنی داری بین دو توده جنگلی مخلوط و خالص وجود ندارد. و دانسیته خشک در توده خالص ۴۵/۰ و در توده جنگلی ۴۳/۰ است که بین این دو توده اختلاف معنی دار است [۶].
عنایتی م‚ (۱۹۸۱)‚دوام طبیعی چهار گونه تبریزی‚ راش‚ بلوط و انجیلی را در مقابل حمله سه نوع قارچ[۲۷] مورد بررسی قرار داده و پس از۱۶ هفته با توجه به کاهش جرم بدست آمده ، در دو بخش چوب برون و چوب درون به نتایج زیر دست یافته است. در بخش چوب برون به ترتیب تبریزی،راش،انجیلی و بلوط دارای دوام بیشتری گردیدند. در بخش چوب درون به ترتیب راش، تبریزی، انجیلی و بلوط دارای دوام بیشتری گردیدند.[۱۰]
پیتر سرماح[۲۸] و احمد محارب[۲۹] (۲۰۱۰)در تحقیق خود بر روی مواد استخراجی گونه زربین[۳۰] و تاپیر آن بر روی کشت قارچ خالص سازی شده پوریا بر روی این گونه، به این نتیجه رسیدند که این گونه دوام بالایی را از خود نشان می دهد. جهت بهبود دوام، این گونه را مورد عملیات حرارتی قرار دادند، در مراحل اولیه عملیات حرارتی به علت تبخیر مواد استخراجی فرار، دوام گونه کاهش پیدا کرد امّا با گذشت زمان حرارت دادن با عث افزایش دوام گونه شد. مطالعات نشان داد محتویات مواد استخراجی که ممکن است در مراحل خشک کردن یا هوا دیدگی چووب تغییر کند، می تواند دردوام گونه مؤثر باشد [۱۵].
فان[۳۱] (۱۹۸۱) تحقیقاتی بروی گونه زربین[۳۲] انجام داد. او بیان کرد که در نایروبی دو حلقه در سال دیده می شود یکی در نتیجه بارانهای طولانی در پایان سال و دیگری به علت بارانهای کوتاه مدت در نیمه یال که در اثر افزایش بارندگی پهنای حلقه افزایش می یابد.
پراشی پولو[۳۳] (۱۹۹۱) در تحقیق خود بر روی گونه زربین دست کاشت[۳۴] به این نتیجه رسید که تجزیه واریانس تغییرات خواص و ساختمان چوب زربین در سه منطقه crete، Rhodes ، Samos نشان می دهد، در منطقه crate الگوی تغییرات طول تراکئید و پهنای حلقه رویش از مغز به سمت پوست بترتیب زیاد و کم و از پایین به بالای تنه درخت کاهش و دانسیته چوب تنزل می یابد.
زوبل[۳۵] (۱۹۸۷)در تحقیق خود بر روی گونه[۳۶] بیان کرد این گونه در شرایط رویش سخت چوب آلاتی با کیفیت و مقاومت بالا تولید می کند. که کاغذ حاصل از آن در مقابل پاره شدن استحکام بیشتر و تخته های حاصل از آن مقاومت مناسبی دارند.
گیل مر[۳۷] (۱۹۸۶) با بررسی بر روی گونه کاج[۳۸] دریافت که در خاکهای فقیر و خشک و در ارتفاعات ، ارتفاع درختان کاهش می یابد و گره های فراوان با تراکم ناموزون تولید می شود که موجب نا مرغوبی آن می گردد . لذا خاک های فقیر برای کاشت آن مناسب نیست[۲۳].
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
پلومپر[۳۹] (۱۹۸۳) در تحقیق خود بر روی گونه کاج[۴۰] دریافت، شرایط رویشگاهی خوب باعث تولید چوب با وزن مخصوص کم می شود و این موضوع بر دوام طبیعی چوب مؤثر است.
فصل سوم
روش تحقیق
۳-۱ محل نمونه برداری و روش نمونه برداری
جهت انجام این تحقیق منطقه حسن آباد چالوس در ارتفاع ۵۰۰ متری از سطح دریا برای نمونه برداری انتخاب شد . با توجه به یکسان بودن شرایط آب و هوا، نوع خاک رویشگاه و تقریبا همسال بودن درختان، نمونه برداری به طریق تصادفی انجام گرفت. بدین ترتیب که از بین درختان منطقه تعداد ۶ اصله درخت (۳ اصله زربین طبیعی و ۳ اصله زربین دست کاشت ) انتخاب و پس از علامت گذاری پروانه قطع درختان صادر و درختان مورد نظر قطع گردیدند.
جدول ۳-۱- مشخصات منطقه رویشگاهی حسن آباد چالوس
متغییر | پارسل | ارتفاع از سطح دریا | درصد شیب | وضعیت زمین شناسی(خاک) |
مشخصات منطقه رویشگاهی | سری ۲ – پارسل ۶ | ۵۰۰ + | ۲۵-۲۰ درصد | مارنی- آهکی |
پس از قطع درختان در فصل پائیز نمونه های دیسکی از ارتفاع ۳۰/۱ متر ( ارتفاع برابر سینه ) انتخاب و قطع گردید و سطح آنها برای جلوگیری از ترک خوردن با پارافین آغشته شد. و جهت اندازه بری و تهیه نمونه ها برای نجام آزمون، به کارگاه صنایع چوب دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس(رادیو دریا) انتقال یافت ضمناً بر روی هر نمونه شماره و جهت جغرافیایی مشخص و درج گردید.
نمونه های دیسکی مدت یک ماه در شرایط آزمایشگاهی چیده شده تا خشک شوند بعد از رسیدن نمونه ها به رطوبت تعادل محیط آزمایشگاهی (رطوبت ۱۲% ) سطح دیسک ها رندیده شده و با انجام برش های مورد نظر نمونه های آزمونی تهیه گردید .جهت تهیه نمونه های مقاومت به سختی و کاهش جرم (cm5* 5/2 * 5/1) و نمونه های فشار موازی الیاف (cm6*2*2) از آیین نامه استاندارد DIN 52176 و B.S.838 :1961 پیروی شد بدین ترتیب که از هر دیسک زربین طبیعی تعداد ۵ نمونه مقاومت فشار موازی الیاف و ۵ نمونه مقاومت به سختی و کاهش جرم از قسمت درون چوب و هچنین تعداد ۵ نمونه مقاومت فشار موازی الیاف و ۵ نمونه مقاومت به سختی و کاهش جرم از قسمت برون چوب تهیه گردید . اما به علت این که در گونه زربین دست کاشت درون چوبی به صورت کامل تشکیل نشده بود از هر دیسک زربین دست کاشت تعداد ۵ نمونه مقاومت فشارموازی الیاف و ۵ نمونه مقاومت به سختی و کاهش جرم از قسمت برون چوب تهیه گردید.
در مجموع تعداد ۱۴۴ نمونه تهیه گردید و نمونه ها پس از تهیه ،کد گذاری شدند. مشخصات و نحوه کد گذاری و نوع آزمون ها به این صورت است بعنوان مثال کد T1-S-SH-A-1 بدین معنی است که : T1 یعنی درخت زربین طبیعی شماره یک ، S معرف برون[۴۱] چوب می باشد و SH به معنی نمونه شاهد، A یعنی نمونه مقاومت به سختی و کاهش جرم و عدد یک به معنی اولین نمونه از این گروه می باشد که در هر گروه با توجه به جدولی که در ضمیمه آمده۴ تکرار وجود دارد.
درضمن تعدادی نمونه دیگر تهیه گردید که در صورت تخریب جایگزین نمونه ها گردد .همچنین قابل ذکر است که نمونه ها قبل از انجام آزمون در حالت مرطوب و خشک وزن شده و ثبت گردیدند.
۳-۲ روش ساخت محیط کشت و تکثیر قارچ (پوسیدگی):
۳-۲-۱ قارچ رنگین کمان
قارچ رنگین کمان[۴۲] را جزء ۵ قارچ عامل پوسیدگی در محیط آزمایشگاهی می توان نام برد که قارچ رنگین کمان عامل پوسیدگی سفید است.
۳-۲-۲ خالص سازی قارچ رنگین کمان
معمولا قارچ های موجود در جنگل ها برای کشت در محیط آزمایشگاهی محیا نیستند و باید قبل از آن قارچ را خالص سازی کرد تا آماده کشت در شرایط آزمایشگاهی باشد . این کار به مهارت بالا و دقت زیاد نیاز دارد چرا که هر لحظه مستعد آلوده شدن است. لذا میسیلیوم قارچ خالص سازی شده را تهیه و به آزمایشگاه دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس منتقل گردید.
۳-۲-۳ روش کشت و تکثیر قارچ رنگین کمان
طبق دستور ذکر شده بر روی قوطی های محیط کشت مالت استراکت آگار (Malt Extract Agar) هر ۴۸ گرم از پودر مالت استراکت آگار را در یک لیتر آب مقطر ، در شیشه ارلن ریخته و ارلن را بر روی شله باید قرار داد (به تعداد ظروف کشتی که می خواهد ساخته شود باید محلول مالت استراکت آگار تهیه گردد نه خیلی بیشتر) و حدود ۲۰ دقیقه در این شرایط به آن حرارت می باید داد. با توجه به این که در طی این حرارت دادن ظرف حاوی مالت استراکت آگار را باید دائماً تکان داد تا هم محلول به صورت یکنواخت بدست آید و هم از ته نشین شدن مالت استراکت آگار در ته ظرف جلوگیری شود. درب ظرف حاوی محلول آگار را با پنبه محکم بسته و روی پنبه را فویل آلومینیومی قرار داد و بر روی آن چسب مخصوص اتوکلاو چسبانده و جهت استریل شدن داخل اتو کلاو قرار گیرد تا به مدت۳۰ دقیقه در شرایط ۱۲۰ درجه حرارت و ۲ اتمسفر فشار بماند.
پس از گذشت این مدت محیط کشت استریل شده از اتوکلاو خارج و در محلی که از قبل با اکل استریل شده به مدت حدود ده دقیقه قرار می دهیم تا سرد شود( البته نکته ای که باید توجه نمود این است که ظرف حاوی آگار نباید خیلی در محیط بماند زیرا که اگر در این حالت سرد شود و حالت بگیرد دیگر نمی توان آن را به ظروف کشت کوله انتقال داد). ضمناً چسب اتوکلاوی که قبل از عملیات اتوکلاو بر روی درب شیشه حاوی آگار چسبانده شده بود جهت اطمینان از درست کار کردن اتوکلاو است به این صورت که اگر خطوط سیاه رنگی برروی چسب ایجاد شود نشان از صحت کار اتوکلاو می باشد. بعد از گذشت این مدت تمام محیط کار و دست های خود را با الکل شستشو و استریل میکنیم و همچنین ماسک بر صورت قرار می دهیم و سپس در شرایط حرارت و درکنار شعله، پنبه روی ظرف آگار را برداشته و دهانه ظرف را جهت اطمینان یک دقیقه بر روی شعله می چرخانیم و مالت استراکت آگار را در ظروف کوله می ریززیم (در هر ظرف کوله ۶۰ سی سی از محلول آگار می ریزیم). باید تذکر داد که ظروف کوله قبل از این مرحله به مدت ۲ ساعت در شرایط ۱۶۰ درجه سانتیگراد حرارت و ۲ اتمسفر فشار در داخل اتوکلاو قرار گرفته است. محیط کشت ها را (ظروف کوله) را پس از این که محلول آگار را در شرایط استریل در درون آن ریختیم به مدت ۲۴ ساعت داخل اتاق کشت قرار می دهیم تا کاملا سرد و ژله ای شود.
شکل ۳-۱ نحوه ساخت محیط کشت قارچ در ظروف kolle
پس از این که محیط کشت سرد و ژله ای شد آماده برای انتقال میسلیوم قارچ خالص سازی شده به داخل آن است، بدین ترتیب که ظرف حاوی قارچ خالص سازی شده را در کنار شعله چرخانده و درب آن را باز می کنیم و همچنین نوک پنسی رابر روی شعله قرار داده تا استریل شود و بعد به وسیله پنس مقداری از قارچ خالص سازی شده را (حدوداً cm 1*1 ) را برداشته و در محیط کشت قرار می دهیم (نکته این که باید درپوش ظرف به سرعت گذاشته شود تا از آلوده شدن جلوگیریی شود.) این عمل برای تمام محیط های کشت تکرار می شود، سپس محیط های کشت باید به داخل انکوباتور انتقال دهیم و به مدت یک هفته با حرارت ۲۵ درجه سانتیگراد و رطوبت ۷۵ درصد نگهداری شود. درمدت این یک هفته میسلیوم تمام سطح محیط کشت را خواهد پوشاند.