۱-۵ مقدمه
در پایان هر فعالیت تحقیقی، محقق می بایست نتایج کار را ارائه دهد. نتیج حاصل نیز پایه هایی هستند که پیشنهادات بر اساس آن شکل می گیرند. بنابراین یکی از قسمت های مهم تحقیق که می تواند راهی برای تبدیل نظریات به عمل برای موفقیت در آینده باشد نتیجه گیری صحیح و پیشنهادات مربوط و مناسب است. نتیجه گیری هایی که بر اساس تحلیل های صحیح ارائه شده باشد می تواند مشکلات موجود بر سر راه سازمان را که تحقیق به آن منظور طراحی شده است را برطرف کند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در این فصل، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها خلاصه می شود و با تحلیل آنها سعی می شود تا به سوالاتی که در فصل اول از سوی محقق مطرح شده بود پاسخ داده شود. در این فصل ابتدا نتایج حاصل از کار بیان شده سپس پیشنهاداتی برای تحقیقات آتی ارائه شده است.
۲-۵ خلاصه پژوهش
هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی قابلیت و اولویت خوشه های صنعتی استان گلستان است. اهداف و سوالات فرعی نیز در راستای هدف اصلی طرح شده اند که عبارتاند از : ۱) شاخص های موثر بر موفقیت خوشه های صنعتی استان گلستان ۲) اهمیت هر یک از شاخص های تعیین شده ۳)حوزههای صنعتی مستعد خوشهسازی در استان گلستان ۴)از بین حوزههای های صنعتی کدام اولویت بیشتری برای خوشهسازی دارد.
پژوهش از نوع توصیفی و کاربردی است. و با توجه به جهت گیری در اجرا پیمایشی است. داده های استفاده شده از نوع کمی و کیفی می باشند.گردآوری داده ها با نظرسنجی از خبرگان توسط پرسشنامه و منابع آماری و گزارش های سازمان مربوطه صورت گرفته است. با توجه به این که شاخص های مطرح شده در پرسشنامه نسبت به یکدیگر وابستگی داشتند، در تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه ای (ANP) و روش آنتروپی استفاده شده است که در ANPبا مقایسات زوجی وابستگی شاخص ها را در نظر می گیرد و خوشه ها رتبه بندی می شود . در آنتروپی شاخص ها برای هر خوشه جداگانه وزن دهی می شود.
جامعه این تحقیق خبرگان و صاحب نظران و فعالین دانشگاهی در صنایع لبنی، فرش دستبافت، صنایع دستی، ادوات کشاورزی، پرورش طیور، صنعت آرد بوده است. نمونه گیری در این پژوهش به صورت هدفمند بوده است و از هر صنعت مزبور تعداد ۵ خبره برای پاسخ به هر پرسشنامه انتخاب شده اند.
۳-۵ مراحل این پژوهش
در مرور ادبیات تعاریف مربوط به خوشه ها گردآوری شده، انواع خوشه ها، ویژگی مشترک آنها، تعاریفی از صنایع کوچک متوسط در جهان و ایران آورده شده است. همچنین تعاریفی از شرکت شهرک های صنعتی استان گلستان و وضعیت اقتصادی این استان ذکر شده است. با توجه به اینکه در این پژوهش ۶ نوع صنعتی برای بررسی خوشه ها مد نظر قرار گرفته است، به طور خلاصه این صنایع در استان گلستان معرفی شده اند
با مرور مدل های مطرح شده در مورد خوشه های صنعتی و مطالعه اسناد قابلیت ها و شاخص هایی برای تشکیل خوشه های صنعتی به دست آمده اند که در جدول ۴-۲ در فصل دوم گردآوری شده است. با توجه به شاخص های بدست آمده از این جدول و مصاحبه با خبرگان خوشه های صنعتی این شاخص ها تعدیل شده و هرکدام از آنها به قسمت های دیگری(زیر شاخص) تقسیم شده اند که این عوامل بدست آمده را تحت شاخص های پرسشنامه در جدول۲-۳ مطرح شده است.
با توجه به اینکه بعضی از شاخص ها و زیرشاخص های مطرح شده در پرسشنامه به هم وابستگی داشته و از یکدیگر تاثیر می پذیرند، روشی که از تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) برای حل این مدل در نظر گرفته شده است روش تحلیل شبکه ای (ANP) می باشد. این روش هر کدام از شاخص ها و زیرشاخص ها را به صورت زوجی مقایسه می کند و تاثیر آنها بر یکدیگر را درنظر می گیرد.بنابر این پرسشنامه استفاده شده در این تحقیق به صورت پرسشنامه زوجی بوده است. برای تعیین اهمیت شاخص ها در هر صنعت از روش آنتروپی استفاده شده است که پرسشنامه استفاده شده یرای این وزن دهی به صورت تعیین میزان اهمیت شاخص ها بر اساس طیف لیکرت بوده است.
تشکیل سوپرماتریس و نرمالایز کردن آن
حل مدل با نرم افزار Supper Decession
رتبه بندی صنایع
استفاده از روش آنتروپی شانون و وزن دهی شاخص ها در هر صنعت
۴-۵ پاسخ به سوالات
۱-۴-۵ سوال فرعی اول
شاخص های موثر بر موفقیت و تشکیل خوشه های صنعتی استان گلستان چیست؟
در پژوهش انجام شده پس از مرور ادبیات و مدل های مطرح شده در مورد خوشه های صنعتی که اکثر آنها از عوامل موفقیت خوشه های صنعتی یا ارزیابی خوشه ها می باشند، شاخص هایی برای تشکیل خوشه های صنعتی استخراج شده که این شاخص ها پس از مصاحبه با خبرگان و سهیم شدن نظرات آنها به دلیل کم بودن منابع برای تشکیلخوشه های صنعتی ، تعدیل شده اند و شاخص های نهایی بدست آمده است. شاخص های بدست آمده به به صورتشکل ۱-۵ می باشد.
شکل ۱-۵٫ شاخص های موثر بر موفقیت و تشکیل خوشه های صنعتی
۲-۴-۵ سوال فرعی دوم
اهمیت هر یک از شاخص های بدست آمده به چه صورت است؟
در پژوهش انجام شده دو بار میزان اهمیت شاخص ها یدست آمده است. اول در مقایسات زوجی و برای رتبه بندی خوشه ها اهمیت شاخص ها برای هر ۶ صنعت در روش ANPبررسی شده و سپس برای اینکه بدانیم که هر یک از این شاخص ها در صنایع مختلف دارای چه ضریب اهمیتی هستند و در هر صنعت کدام شاخص از اولویت بالاتری برخوردار است، از روش آنتروپی استفاده شده است.
اهمیت کلی شاخص ها در رتبه بندی صنایع به صورت نمودار۱-۵ می باشد . همانطور که مشخص است، شاخص نیروی انسانی در کل باوزن ۰٫۲۷۶۰۴۲اهمیت بیشتری نسبت به دیگر خاص ها داشته و شاخص تجمع صنایع با وزن ۰٫۰۴۴۷۷۱کم اهمیت ترین شاخص در مقایسات زوجی بدست آمده است.
نمودار ۱-۵ . وزن شاخص ها در رتبه بندی خوشه های صنعتی در روش ANP
با توجه به محاسبات انجام شده در صنعت فرش دستبافت همانطور که از نمودار ۲-۵ پیداست شاخص زیست محیطی با امتیاز ۰٫۱۵۴ مهمترین شاخص در این صنعت برای تشکیل خوشه های صنعتی در نظر گرفته شده است. و تجمع صنایع با اهمیت ۰٫۰۹۶ کم اهمیت ترین شاخص در این خوشه می باشند.
نمودار ۲-۵ اهمیت شاخص ها در خوشه فرش دست باف
در صنعت لبنی با محاسبات انجام شده و اولویت بندی شاخص ها،همان طور که در نمودار ۳-۵ نشان داده شده است زیست محیطی با امتیاز ۰٫۱۵۴ مهمترین شاخص و تجمع صنایع با امتیاز ۰٫۰۹۶ کم اهمیت ترین شاخص شناخته شده است.
نمودار۳-۵ اهمیت شاخص ها در خوشه لبنی
در صنعت پرورش طیور با توجه به رتبه بندی انجام شده و اولویت بندی شاخص ها،همان طور که در نمودار ۴-۵ نشان داده شده است ، دولت با اهمیت ۰٫۱۶۲ مهمترین شاخص و تجمع صنایع با اهمیت ۰٫۰۹ کم اهمیت ترین شاخص شناخته شده است.
..
نمودار۴-۵ اهمیت شاخص ها در خوشه پرورش طیور
در صنعت ادوات کشاورزی با توجه به رتبه بندی انجام شده و اولویت بندی شاخص ها،همان طور که در نمودار ۵-۵ نشان داده شده است ، زیست محیطی با اهمیت ۰٫۱۵۳ مهمترین شاخص و تجمع صنایع با اهمیت۰٫۰۹۶ کم اهمیت ترین شاخص شناخته شده است.
نمودار۵-۵ اهمیت شاخص ها در خوشه ادوات کشاورزی
در صنعت آرد با توجه به رتبه بندی انجام شده و اولویت بندی شاخص ها،همان طور که در جدول ۶-۵ نشان داده شده است زیست محیطی با اهمیت ۰٫۱۵۴ مهمترین شاخص تجمع صنایع با اهمیت ۰٫۰۹۶کم اهمیت ترین شاخص شناخته شده است.
نمودار ۶- ۵ اهمیت شاخص ها در خوشه پرورش آرد