۱۱- دادن مسئولیت به کودک :
به فرزندان خود ازکودکی ومتناسب باسن آنان مسئولیت بدهید تا با انجام دادن کارهایی مربوط به خویش توانایی های آنان پرورش یابد ومتکی به خود بارآیند.
۱۲- دادن حق انتخاب به کودک:
به کودکان خود فرصت دهید تا درانجام کارهای مربوط به خویش آزادانه فکر کنند. تصمیم بگیرند وانتخاب نمایند. کودکی که توانایی انتخاب دارد کمتر ازدیگران تقلید می کند واز اعتماد به نفس بیشتری برخوردار است.
۱۳- توجه به تفاوت های فردی :
کودکان درزمینه های مختلف بایکد یگر تفاوت دارند . هرگز نباید آنها را باهم مقایسه کرد. مقایسه کردن کودکان بایکدیگر نه تنها مشکلات آنها را ازبین نمی برد،بلکه اعتماد به نفس آنها را کاهش می دهد.
۱۴- تشویق مناسب:
تشویق وتأیید رفتارهای مناسب کودکان سبب می شود که آنها با پشتکار ودلگرمی بیشتری به کار بپردازد.خصوصیات مثبت کودک را باید تقویت کرد ورفتارهای نامطلوب آن را کاهش داد. تا آنها بتوانند به خود اعتماد واطمینان بیشتری داشته باشند.
اعتماد به نفس به انسان امکان می دهد بدون آنکه احساس بی ارزشی کند یا دنیا را پایان یافته بپندارد،اشتباه وشکست خود را بپذیرد وبرای جبران آن تلاش کند.( خواجه کیان ۱۳۸۸).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
نقش مادر یا مربی درچگونگی ایجاد اعتماد به نفس در کودکان ونوجوانان
ازآنجایی که مادریا مربی کودک یا نوجوان تماس بیشتری با نیازهای جسمی و روانی اودارد،می تواند تأثیر بیشتری درخوی ومنش وی بگذارد. مادرانی که بیش از اندازه به فرزندان خود توجه می کنند و انجام وظایف کودک و نوجوان را به عهده می گیرند و اجازه نمی دهند که او در حد توان خود مسئولیت بپذیرد ، فرزندان آنها در آینده احتمالاً دچار مشکلات و مسائل گوناگون خواهند شد. دراین باره ( لویی ) مادران را به دو دسته تقسیم می کند .
۱- مادرانی که فرزندان خود را بسیار ناز پرورده بار می آورند و هیچ محدودیتی برای آنها قائل نمی شوند ، هیچ کنترلی نیز روی خواسته ها و انتظارات کودک خود نخواهند داشت . این دسته از کودکان و نوجوانان تصور می کنند که هر چه بخواهند باید به سرعت مهیا شود و همه را در خدمت نیازها ی خود می دانند .
به طور کلی توجه و وابستگی بیش ازاندازه ی مادر می تواند موجب کاهش اعتماد به نفس کودک یا نوجوان شود ، ویژگی این دسته از کودکان و نوجوانان، تند خویی ، پرخاشگری ، پر توقعی و جنجالی بودن آنهاست .
۲- گروه دوم مادرانی هستند که از شدت کنترل اجازه ی هیچ گونه عمل و تصمیم گیری به فرزندان خود نمی دهند . این دسته از کودکان و نوجوانان نیز دچار ضعف در اعتماد به نفس شده ، احساس بی کفایتی و عدم شایستگی می کنند . این گروه ، فرمان بردار ، مطیع و منفعل هستند .
اگر کودک در خانواده ای که سرشار از محبت و صمیمیت و مهربانی است رشد یابد می تواند ویژگی های شخصیتی خود راشناخته و با اطمینان به توانایی های خود با مشکلات روبه رو شود ، از طرفی می تواند با رفتارهای نا مطلوب و منفی خود ، بر خوردی واقع بینانه داشته باشد و در صدد رفع و تغییر آنها برآید .
به طور کلی فرزندان هر دو گروه از مادران ، دچار کاهش اعتماد به نفس هستند و نمی توانند ارتباطات اجتماعی مناسبی با سایرین برقرار کنند .
( اریک فروم ) یکی از روانشناسان معاصر معتقد است : « میزان ارتباط والد ین با کودک اهمیت چندانی ندارد ، آنچه مهم است کیفیت روابط است » . ( سلحشور ، ۸۴ ) .
اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان و ارزشی که برای خودشان قائل می شوند به مقدار کنترلی بستگی دارد که حس می کنند قادرند برکل زندگی خود اعمال کنند . اتکا به نفس بچه رامی توانیم از طریق فعالیت های روزمره ی زندگی تقویت کنیم . « از خوردن غذا و پوشیدن لباس در سالهای اول تا ایجاد فرصتهایی برای مسئولیت پذیری در دوران نوجوانی » به این شکل ، آنها به تدریج خود را اشخاص واجد صلاحیت و شایسته می یابند . در برابر مشکلات واکنشهایی همراه با اطمینان و اعتماد به نفس خواهند داشت . (استنهاوس،مترجم،آزادمنش،۸۷).
آثاراعتماد به نفس ازدیدگاه قرآن
اعتمادبه نفس به معنی کرامت نفس درقرآن بیان شده است. آثارکرامت نفس:
۱-عزت نفس
۲- موفقیت
۳- پرهیزاز گناه
۴- بی نیازی به غیرخدا
۵- به بن بست نرسیدن
۶- یاد دائمی خدا
۱-عزت نفس
کسی که مقام وارزش خودرا شناخته باشد تلاش می کند آن را ازدست ندهد وبا قدرت وقوت،موفقیت والای خود راحفظ کند وهرگز شکست نخورد.وازآنجاکه تمامی این ارزش ها ازسوی خداست،عزت رانیزازخدامی خواهد.
کسی که خواهان عزت است بایدازخدابخواهد،که تمامی عزت برای خداست،«سخنان پاکیزه به سوی اوصعود می کند وعمل صالح رابالا می برد آنها که نقشه های سوء می کشند،عذاب شدید برای آنهاست ومکرآنها نابود می شود».(سوره فاطر،آیه۱۰).
۲-موفقیت وپیشرفت وترقی درکارها
« وسست نشوید وغمگین مگردید وشما برترید،اگرایمان داشته باشید».(سوره آل عمران آیه ۱۳۹).
ایمان به خداوبه ارزش های والای خدادادی سبب می شود که انسان ازکسی ترس نداشته باشد،سست نشود وخود را برترنبیند.این روحیه،عامل مهمی برای پیشرفت وموفقیت درکارهاست.
۳- پرهیزازگناه
نتیجه ایمان به خداوایمان به مقام بلند انسان،عاملی است که انسان ازگناه،پرهیزکند،زیراگناه انسان راازموقیتی که دارد به زیر
می کشد.
امام علی می فرماید:«کسی که کرامت خودش راحفظ کند موقعیت گناه برایش پیش نمی آید.»
۴- استغناء
بی نیازی به غیرخدا نیزازآثارکرامت نفس است.امام علی می فرماید:«بی نیازی توازمردم درپاکی توازآبروی تووبقاءعزت توست. »
۵- به بن بست نرسیدن
شناخت خود وشناخت راه وهدف، انسان رادرپیمودن راه ورسیدن به هدف ثابت قدم نگه می دارد ودراین مسیرهیچ مشکلی ویا شکست ظاهری اورا به بن بست نخواهد کشاند.
۶- یاد دائمی خدا
نتیجه ی ایمان به خداوایمان به کرامت انسانی وتحمل تمامی سختی ها،آن است که انسان درنهایت به خوشبختی وسعادت واقعی برسد.
واین جز،بایاد خداوحضورخدا در متن زندگی حاصل نخواهد شد. کسی که اعتماد به کرامت نفسانی خود کرده باشد ، هر گز از یاد خدا غافل نمی شود ، اما کسی که غافل از یاد خدا شد ، زندگی تلخی خواهد داشت .
دیدگاه اسلام درباره ی اعتماد به نفس
نفس مطمئنه :
این مرحله که پس از تهذیب و تزکیه و تربیت کامل ، انسان به مرحله ای می رسد که غرایز سرکش درمقابل آن رام می شود . حضرت علی می فرماید : بزرگترین سرمایه ی انسان اعتماد به نفس است .
مولای متقیان می فرماید: « من لم ینجد لم یـنجد » کسی که خود را بالا نگیرد ، بالا نمی رود . همچنین می فرماید : « هرگاه سختی چیزی باعث بیم و هراس تو شد ، تو نیز در مقابل آن سخت و مقاوم شو که با تن دادن به سختی ها ، مشکل برتوآسان خواهد شد » .
به خودتان عشق بورزید
شرط اساسی اعتمادبه نفس خود شیفتگی است .
و اساسی ترین مانع اعتماد به نفس ، خود شکنی است .
برای اینکه اعتماد به نفس داشته باشیم ، باید خود شیفته گردیم . باید عاشق جسم و روح خود باشیم ، وبرای رسیدن به این خود شیفتگی باید شناخت و درک درستی از خویشتن خویش داشته باشیم ،برای خود شیفتگی همین بس که بدانیم انسانیم و اشرف مخلوقاتیم ، تجلی کائناتیم ، شاهکار خداوندیم و بین این همه آفریده ، جماد و نبات ، جاندار و بی جان ما شایستگی انسان بودن را پیدا کرده ایم . و برترین موهبتهای الهی یعنی قدرت و اراده و اختیار و توانایی های ذهنی فوق العاده به انسان داده شده است. ما در حقیقت برگزیده آفریدگان خداییم .
پیچیده ترین کامپیوترهای جهان ، اگرچه به ظاهر ، توانایی حافظه ای فراوان دارند هیچ گاه نمی توانند جای گزین حافظه شگرف انسان با شند ما بر تمام این جهان ، تسلط داریم . ما قدرت خلاقیت و نو آوری داریم ، ما قادریم دگرگون شویم و به شیوه ای کاملاً نوین به دنیا بنگریم . کامپیوترهای امروزی قدرت جذب ( دریافت اطلاعات ) ، ثبت ( ذخیره ) ، و استدلال (پردازش)،دارند . ولی هرگز قابلیت های انسان را که نام برده شدند ، ندارند .