-
-
-
- چکلیستها و ماتریسهای فعل و انفعالی:
-
-
به کارگیری چکلیستها و ماتریسهای اندرکنشی از فنونی است که اغلب در پیش بینی آثار مورد استفاده قرار میگیرد. چکلیستها طیفی است که بیشتر متشکل از فهرستهای ساده مورد انتظار پروژه تا فهرستهایی که دارای مجموعه ای از پرسشهای تفصیلی فراهم آورنده فعالیت پیش بینی آثار میباشند. برخی از چکلسیتها شامل مقیاس، درجه، اندازه آثار مورد انتظار گزینه ها و همچنین وزن و اهمیت نسبی عوامل منفرد محیطزیستی است. چنین ماتریسهایی را میتوان برای همافزایی و تجمع آثار پروژه برای دستیابی به شاخص یا نمرهای نهایی به کار برد. از شاخص یا نمره پیش گفته میتوان جهت مقایسه انجام و یا عدم انجام پروژه استفاده کرد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
این روش از ماتریسهای ساده( محور x-y) برای تشخیص آثار و نیز به عنوان مبنایی برای ارزیابی بیشتر چنین آثاری بر حسب مقدار و اهمیت شروع شده و با ماتریسهای پلهای برای مشخص کردن آثار اولیه و ثانویه ادامه مییابد. در نهایت، ماتریسهای پیچیدهتری وجود دارد که عبارت است از شبکه ها و درخت آثار. در این ماتریسها برای ترسیم پیامدهای یک پروژه از روشهای سیستمی استفاده می شود.
۱-۷-۳- شاخص های محیطزیستی:
این شاخص عبارت است از نمایش توصیفی و یا ریاضی اطلاعات درباره مجموعه عواملی که می تواند برای طبقه بندی کیفیت و حساسیت محیطزیست و برای پیش بینی آثار یک پروژه پیشنهادی به کار رود.
مفهوم اساسی پیش بینی آثار عبارت است از پیشنگری و ( در صورت امکان)کمی کردن تغییر در شاخص محیطی به عنوان پیامد پروژه و سپس ملاحظه تفاوت در شاخص به عنوان معیار آثار پروژه. برای کیفیت هوا، آب، سروصدا، دید و زندگی( شاخصی اقتصادی- اجتماعی که می تواند دربردارنده عوامل ویژه متعددی باشد) شاخص هایی تهیه شده است. از مزیتهای کلیدی شاخص های پیش بینی آثار ارائه رویکردهایی است که می تواند مرتبط با اطلاعات موجود باشد و به علاوه، مبنایی سیستمی برای ملاحظه پیامدهای یک پروژه عرضه کند.
۱-۷-۴- روشهای تجربی:
این روشها شامل تجربیات خاص آزمایشگاهی برای تهیه ضرایب مدلهای ریاضی و یا تجربه های میدانی گسترده برای اندازه گیری تغییرات ویژگیهای محیطزیست در پی بروز اختلالهایی در سیستم است. روشهای تجربی به طور عمده در رابطه با اجزای فیزیکی، شیمیایی و ویژگیهای بیولوژیک محیطزیست به کار میرود.
-
-
- مدلهای ریاضی:
-
پیشرفتهترین و پیچیدهترین فنون پیش بینی آثار مدلهای ریاضی برای توصیف و تبیین ویژگیها و کاربردهای بومسازگان است. درباره کیفیت هوا، بلندی دودکشها، بزرگراه ها، منابع آلودگی هوا و مانند آن نیز مثالهایی در این مورد وجود دارد. مدلهای کیفیت و کمیت آبهای سطحی و زیرزمینی فراوان است. پیش بینی آثار محیطهای اقتصادی- اجتماعی اغلب با بهره گرفتن از مدلهای اقتصادسنجی و جمعیتی انجام میگیرد.
عنصر مشترک فنون گوناگون پیش بینی آثار یک پروژه معین، تصمیم گیری درباره بهترین روش درباره مکان، اندازه و نوع پروژه و نیز بودجه مطالعه مربوطه است. مدلهای پیشرفته ممکن است به دلیل هزینه بالا و نیاز به داده های فراوان چندان مناسب نباشد. گاهی برای ارزیابی آثار یک پروژه معین ممکن است لازم باشد همزمان از چندین تکنیک استفاده شود(اقتصاد کشاورزی و توسعه، ۱۳۷۵).
- فرایند تصمیم گیری:
تصمیم گیری مطالعه ای است که به شناسایی و انتخاب گزینه ها بر پایه ارزشها و ارجحیتهای تصمیم گیران می پردازد. اخذ یک تصمیم ملزم به وجود گزینه هایی است که انتخاب از بین این گزینه ها صورت میپذیرد. در چنین مواردی گزینه ها باید مورد شناسایی قرار گرفته و یکی از آنها نیز به عنوان بهترین گزینه انتخاب شود، گزینه انتخاب شده باید با اهداف، مطلوبیتها و ارزشهای موردنظر تحقیق تطابق داشته باشد( حاتمی- ماربینی و توانا، ۲۰۱۱).
کل فرایند تصمیم گیری را میتوان به هشت مرحله زیر تقسیم بندی کرد: ۱- تعریف مسئله ۲- تعریف نیازها ۳- تعیین اهداف ۴- شناسایی گزینه ها ۵- تعریف معیارها ۶- انتخاب یک ابزار تصمیم گیری ۷- ارزیابی گزینه ها در برابر معیارها ۸- ارزش دادن به راه حلهای موجود برای مسئله مورد مطالعه (کینی و ریفا، ۱۹۷۶).
- تعریف مسئله: