۵۰
شرکت های باقی مانده در نمونه آماری تحقیق
۷۹
بدین ترتیب با توجه به محدودیتهای ذکر شده، تعداد ۷۹ شرکت بورسی به عنوان نمونه تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. فهرست شرکتهای نمونه در پیوست الف ارائه شده است.
۳-۵- قلمرو تحقیق
۳-۵-۱- قلمرو زمانی تحقیق
قلمرو زمانی تحقیق شامل یک دوره زمانی پنج ساله براساس صورتهای مالی سالهای ۱۳۸۵ الی ۱۳۸۹شرکت های مورد مطالعه میباشد.
۳-۵-۲- قلمرو مکانی تحقیق
قلمرو مکانی تحقیق شامل بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
۳-۵-۳- قلمرو موضوعی تحقیق
قلمرو موضوعی تحقیق در چارچوب فرضیه های تدوین شده و محدود به بررسی رابطه بین کیفیت سود با تغییرپذیری بازده سهام می باشد.
۳-۶- تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق و نحوه اندازه گیری آنها
انجام هر تحقیقی مستلزم تعیین وتعریف هریک از متغیرهای تحقیق میباشد. متغیرها براساس نقشی که در تحقیق بر عهده دارند بر دو دسته متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته تقسیم می شوند. متغیر مستقل بوسیله محقق اندازه گیری، دستکاری یا انتخاب می شود تا تاثیر یا ارتباط آن با متغیر دیگر معین شود . متغیر وابسته نیز مشاهده یا اندازه گیری می شود تا تاثیر متغیر مستقل بر آن معلوم ومشخص گردد.
در این تحقیق، کیفیت سود به عنوان متغیر مستقل و تغییرپذیری بازده سهام به عنوان متغیر وابسته و متغیرهای جریان نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی، بازده دارائیها، اندازه شرکت، تغییرات جریان نقدی عملیاتی، نسبت اهرمی، نسبت قیمت سهام به ارزش دفتری سهام و درصد سهامداران نهادی به عنوان متغیرهای کنترل در نظر گرفته شده است که در ادامه به تشریح هر یک و نحوه سنجش آنها می پردازیم.
۳-۶-۱- کیفیت سود
در این تحقیق کیفیت سود به عنوان متغیر مستقل می باشد که برای سنجش آن از سه دیدگاه متفاوت استفاده شده است اولی دیدگاه بارتون و سیمکو (۲۰۰۲) و دیگری دیدگاه لئوز و همکاران (۲۰۰۳) ودیدگاه سوم ریچاردسون (۲۰۰۴).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
دیدگاه اول کیفیت سود دومین دیدگاه توسط بارتون و سیمکو [۶۷]در سال ۲۰۰۲ پیشنهاد شد که بر ایده شگفتی سود تمرکز دارد و عبارتست از نسبت مانده اول دوره خالص داراییهای عملیاتی به فروش. آنها شواهد تجربی فراهم نمودند که شرکتها با نسبت پایین این دیدگاه با گزارش شگفتی سودهای از پیش تعیین شده روبرو هستند. هرچه این نسبت کوچکتر باشد سود از کیفیت بالاتری برخوردار است. مدل این دیدگاه نیز بشرح زیر است:
(۳-۱)
= کیفیت سود از دیدگاه بارتون و سیمکو (۲۰۰۲)
NOAbb = مانده اول دوره خالص دارائیهای عملیاتی
NS = فروش خالص
دیدگاه دوم بر تغییرپذیری سود تمرکز دارد که مبتنی بر ایده گرایش مدیران به هموارسازی سود است زیرا آنها معتقد هستند سرمایهگذاران سودی که بطور یکنواخت افزایش مییابد را ترجیح میدهند. مکتب فکری این دیدگاه نبود تغییرپذیری نسبی است که گاهی اوقات با سودهای باکیفیتتر مرتبط میشوند. لئوز[۶۸]و همکاران (۲۰۰۳) تغییرپذیری سود را با محاسبه نسبت انحراف معیار سودهای عملیاتی به انحراف معیار جریانهای نقدی عملیاتی اندازه گیری نمودند (مقدار پایین این نسبت دلیلی برای سودهای هموارتر است). هرچه این نسبت کوچکتر باشد سود از کیفیت کمتری برخوردار است. مدل این دیدگاه بشرح زیر است:
(۳- ۲)
EQL = کیفیت سود از دیدگاه لئوز و همکاران (۲۰۰۳)
SDOI = انحراف استاندارد سود عملیاتی
SDCFO = انحراف استاندارد جریان نقدی عملیاتی
دیدگاه سوم براساس مدل ریچاردسون (۲۰۰۴) می باشد. در این مدل، اقلام تعهدی به عنوان شاخص سنجش کیفیت سود مورد استفاده قرار می گیرد، به این صورت که هر چه اقلام تعهدی کمتر باشد، انتظار می رود تداوم یا پایداری سود بیشتر و کیفیت سود بالاتر باشد.
TACCt = ∆WC + ∆NCO + ∆FIN ( 3-3)
TACC: اقلام تعهدی
∆WC: تغییرات سرمایه در گردش
∆NCO: تغییرات دارایی های عملیاتی غیر جاری
∆FIN: تغییرات دارایی های مالی
تغییرات سرمایه در گردش∆WC)) = تغییرات در دارایی های عملیاتی جاری – تغییرات در بدهی های جاری
دارایی های عملیاتی جاری = جمع دارایی های جاری – (سرمایه گذاری های جاری + وجه نقد)
بدهی های عملیاتی جاری = جمع بدهی های جاری – تسهیلات مالی دریافتی کوتاه مدت
تغییرات دارایی های عملیاتی غیر جاری ∆NCO)) = تغییرات در دارایی های عملیاتی غیر جاری – تغییرات در بدهی های عملیاتی غیر جاری
دارایی های عملیاتی غیر جاری = جمع دارایی های غیر جاری – سرمایه گذاری های بلند مدت
بدهی های عملیاتی غیر جاری = جمع بدهی های غیر جاری – تسهیلات مالی دریافتی بلند مدت
تغییرات دارایی های مالی ∆FIN)) = تغییرات در دارایی های مالی – تغییرات در بدهی های مالی
دارایی های مالی = سرمایه گذاری کوتاه مدت + سرمایه گذاری بلند مدت
بدهی های مالی = بدهی های کوتاه مدت + بدهی های بلند مدت + حقوق صاحبان سهام قابل تبدیل
۳-۶-۲- تغییرپذیری بازده سهام