ج) ضرورت تأدیه سپرده حسن انجام تعهد[۱۹۴]
در تعریف قرارداد آتی گفتیم : قراردادی است که طرفین با پرداخت سپرده حسن انجام تعهد ، متعهد به تحویل و دریافت کالایی با اوصاف و ویژگیهای مشخص و منطبق با استاندارد باقیمت معین و درزمانی معین در آینده تحت نظارت بورس کالا میباشند . همان گونه که تعریف مذبور بیان گردیده است ، برای انعقاد قرارداد آتی تأدیه مبلغی به عنوان سپرده حسن انجام تعهد به بورس کالا الزامی است . وضعیت سپرده مذکور به همراه دیگر مدارک و اطلاعات مربوطه به انجام معامله به وسیله کارگزار به اتاق پایاپای سپرده میشود تا به تأیید نهایی آن اتاق برسد و گواهی انجام معامله صادر شود . گفتیم قرارداد آتی زمانی محقق و منعقد میگردد که اتاق پایاپای گواهی انجام معامله را صادر و به کارگزار بدهد . یعنی ایجاب و قبول کارگزاران طرفین معامله بهتنهایی نمیتواند منشأ اثر حقوقی گردد بلکه گواهی درستی انجام معامله مبنی بر رعایت کلیه تشریفات و مقررات بورس ضروری است . یکی از تشریفات مذبور ، سپرده حسن انجام تعهد از سوی مشتری که همان تولیدکننده ، مصرفکننده و سرمایهگذاری است ، میباشد . مادام که سپرده مذکور نزد بورس توزیع نشود و مدارک و مستندات آن را کارگزار به اتاق پایاپای ندهد معامله انجامشده مطابق مشتری به تأیید اتاق مذکور نرسیده قرارداد آتی منعقد نمیگردد. سپرده حسن انجام تعهد همان طور که از نام آن پیدا است مبلغی وجه نقد یا هر گونه دارایی دیگر از قبیل ضمانتنامه بانکی ( بدون قید شرط ) است که باید به کارگزار پرداخت شود عمده ویژگیهای قرارداد آتی در بورس که آن را از دیگر قراردادها و معاملات در بورس و نیز در بازارهای خارج از بورس متمایز میکند سپرده حسن انجام تعهد است ک به طور سازمانیافته و نظاممندی قراردادهای آتی در بورس اجرا و توزیع میگردد. اگر دو سرمایهگذار مستقیماً با یکدیگر توافق کنند که کالایی را در آینده باقیمت مشخصی مبادله کنند با ریسک و خطرات زیادی مواجه خواهند شد . مثلاً ممکن است یکی از سرمایهگذاران از معامله پشیمان شده سعی میکند از انجام تعهداتی بر ذمهاش واقع است خودداری کند یا اینکه سرمایهگذار منابع مالی لازم برای ایفای تعهد را در اختیار نداشته باشد . به همین جهت یکی از مهمترین نقشهای بورس ، سازماند هی معاملات به گونهای است که خطرات ناشی از اجرای تعهدات حذف گردد. ازاینرو اهمیت و نقش سپرده حسن انجام تعهد آشکار میگردد. بنابرین هدف مستقیم سپرده حسن انجام تعهد کاهش احتمال متضرر شدن یکی از طرفین معامله در بازار به خاطر عدم انجام تعهدات متعهد میباشد[۱۹۵]. تعیین میزان سپرده از اختیارات بورس میباشد و معمولاً ۲ تا ۱۰ در صد معادل ارزش کالای مورد تعهد است . در بورس سپرده حسن انجام تعهد به سپرده اولیه معروف است[۱۹۶] این سپرده بهحساب ویژهای به نام “حساب ودیعه” [۱۹۷] واریز میگردد . این سپردهها به عنوان ابزاری برای کاهش خطرات عدم توانایی انجام تعهد بهکاررفته میشود . در بورس قیمت کالاها روزانه اعلام میگردد که بر اساس آن سپرده حسن انجام تعهد نیز تعدیل میشود یعنی اتاق پایاپای مطابق قیمت اعلامشده بورس ، ما به تفاوت آن را باقیمت تثبیتشده در قرارداد ،محاسبه و ازلحاظ مثبت و منفی بودن بهحساب متضرر و منتفع منظور میکند . روند تسویه بهنحویکه بیان شد روزانه از سوی بورس و اتاق پایاپای تا هنگام سررسید اعمال میگردد . حال ببینیم این سپرده همان جریمه عدول محسوب میشود یا وجه التزام است و اگر وجه التزام است آیا جانشین عدم انجام تعهد میگردد یا خسارتی که بهطرف متقابل وارد میشود..
۱) بیعانه[۱۹۸]
بیعانه در متون حقوقی منصوص نیست بلکه اصطلاحی است معمول و متداول در معاملات و آن پولی است که خریدار برای انجام دادن معامله پیشکی به فروشنده دهد[۱۹۹] . در متون حقوقی بیعانه مقداری از ثمن است که بابت اطمینان بایع از طرف مشتری به او پرداخت میشود خواه تسلیم مبیع مدت داشته باشد (مانند بیع سلم) خواه مدت نداشته باشد[۲۰۰]. بنا بر تعریف مذکور پرداخت بیعانه از سوی یکی از طرفین است که نشانه حسن نیست به انجام معامله میباشد و از این طریق جزم در قصد و نیت بیان میدارد. در فقه اصطلاح عربون در مورد بیعانه به کار رفته و آن و آن قسمتی از ثمن است که برای معامله پرداخت میگردد[۲۰۱].
آنچه در قراردادها مهم است قصد و اراده افراد میباشد که ماهیت یکچیز را روشن میگرداند . بر اساس اراده افراد و عرف تجارتی و عرف انعقاد قرارداد بیعانه گاهی مستقل از معامله و بیع است که علیالحساب هنگام انعقاد قرارداد از طرف مشتری به بایع پرداخت میگردد و بدین ترتیب بر لزوم عقد تأکید دارد . گاه بیعانه جریمه عدول از انجام تعهدات است یعنی کسی که بیعانه میپردازد حق برهم زدن معامله را دارد. گاه نیز هدف از پرداخت بیعانه ایجاد حق تقدم برای مشتری است بدین نحوی که شخصی مالی را میپسندد و مقداری وجه به صاحب آن میپردازد و از او میخواهد تا مدت معینی آن را به کسی نفروشد و اگر در آن مدت نیامد و نخرید مبلغی که پیشکی داد ( و قرار بود که در صورت وقوع بیع جزء ثمن گردد) متعلق بهطرف باشد[۲۰۲].
بنابرین بیعانه مقدار وجهی است که مشتری با پرداخت آن حسن نیت خود را برای انجام معامله نشان میدهد و در صورت بروز احتمال عدم انجام وجه پرداختی به تملیکطرف مقابل درآید . اما اگر معامله صورت گرفت مبلغ پرداختی جزء ثمن میباشد. سپرده حسن انجام تعهد را نمیتوان بیعانه تلقی کرد زیرا همان گونه که بیان شد این سپرده جدای از قیمت و ثمن معامله میشود . و بر اساس قیمت اعلامی از سوی بورس روزانه تسویه و تعدیل میگردد . هدف از پرداخت سپرده حسن انجام تعهد تضمین اجرای تعهدات طرفین و سیستمی برای کاهش خطر نکول و امتناع از انجام تعهد میباشد و نیز سپرده حسن انجام تعهد از سوی طرفین پرداخت میگردد در حالی که بیعانه را یکی از طرفین میپردازد و معمولاً پرداخت از سوی خریدار کالا و مشتری صورت میگیرد.
۲- جریمه عدول