= تغییرات در بدهیهای جاری شرکت i در سال های t-1به t
= تغییرات در وجه نقد شرکت i در سال های t-1 به t
= تغییرات در بدهیهای کوتاه مدت شرکت i در سال هایt-1به t
= تغییرات در درآمد شرکت در سال های t-1 به t
= اموال، ماشین آلات و تجهیزات ناخالص
در مدل فوق کیفیت سود برابر است با:
کیفیت سود که در این مدل با بهره گرفتن از انحراف معیار میانگین متحرک مقادیر باقیمانده مدل (از سال t-4 تا سال t) محاسبه می شود بیانگر این است که شرکت های با انحراف معیار بیشتر کیفیت سود پایین تری دارند.
۲) شناسایی کیفیت سود با بهره گرفتن از الگوی اسلوان (۱۹۹۶)
کیفیت سود در الگوی اسلوان (۱۹۹۶) به شرح الگوی زیر میباشد:
که در آن، عبارت از تعهد عملیاتی است؛ عبارت است از عایدی قبل از اقلام غیر مترقبه، جریانهای نقدی ناشی ناشی از عملیات است؛ میانگین ارزش دفتری اول و پایان دوره مجموع داراییهاست.
پس از محاسبه برای تمام شرکتهای نمونه متغیر جدیدی به نام به منظور تفکیک شرکتهای نمونه به کیفیت سود ضعیف و قوی محاسبه و تعریف میگردد. به منظور محاسبه این متغیر ابتدا میانه به دست آمده از شرکتهای نمونه محاسبه میگردد. پس از محاسبه این میانه متغیر به شرح زیر محاسبه می شود:
قدر مطلق اختلاف هر شرکت با مقادیر میانه کل نمونه ها است. پس از محاسبه این متغیر شرکتهای نمونه بر اساس آن به دهکهای مختلف تقسیم میگردند. شرکتهای قرار گرفته در دهکهای اول و دوم به عنوان شرکتهای با کیفیت سود قوی تلقی شده و سایر دهکها با کیفیت سود ضعیف طبقه بندی میگردد.
۳-۵- معرفی مدل تحقیق
با توجه به فرضیات تحقیق مدلهای مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل این فرضیات به صورت زیر ارائه میگردد:
برای آزمون فرضیات تحقیق از مدل پالمورس، ریچاردسون و اسکولز (۲۰۰۴) که به اختصار PRS نامیده می شود استفاده میگردد که به شرح زیر میباشد:
که در آن:
=CAR واکنش بازار در زمان ارائه گزارشات تعدیلی.
ATTRIB = یک متغیر مجازی است که چنانچه تعدیل گزارش توسط حسابرس، مدیریت و یا بورس اوراق بهادار صورت پذیرد عدد ۱ و در غیر این صورت مقدار ۰ را میگیرد.
CORE = چنانچه تعدیل گزارشات مالی در برگیرنده حساب های اصلی (درآمد- بهای تمام شده و هزینه های جاری عملیاتی) باشد مقدار ۱ و چنانچه تعدیل به خاطر حساب های اصلی نباشد مقدار ۰ را میگیرد.
MAT = تفاوت جمع سود اصلی گزارش شده (قبل از تعدیل) و جمع سود تعدیل شده در تمام سال ها تقسیم بر جمع دارایی ها (در سال قبل از سال تعدیل)
PERVAS = نشان دهنده تعداد گروه حسابهای اصلی که در تعدیل تحت تاثیر قرار گرفته اند. (تعداد ۷ گروه اصلی وجود دارد که در صفحه ۹۵ موجود است)
YEARS = نشان دهنده اصرار بر تعدیل گزارش است و با تعداد سالهایی که گزارشات در طول دوره تحقیق تعدیل شده است اندازه گیری می شود (این مقدار برای گزارشات فصلی- سه ماهه، ۲۵% است)
SIZEMAT = حاصلضرب بین اندازه شرکت (لگاریتم طبیعی ارزش دفتری دارایی های شرکت در سال ماقبل تعدیل) و اندازه تغییرات سود (MAT)
LEVMAT = حاصلضرب بین نسبت بدهی های بلند مدت به جمع دارایی ها (بر اساس ارزش دفتری در پایان سال ماقبل تعدیل) و اندازه تغییرات در سود (MAT).
PRIORRET = بازده حاصل از خرید و فروش در ۱۲۰ روز قبل از تاریخ تعدیل (روز ۱۲۰- تا ۱- )
AUDCHANGE = چنانچه شرکت در سال تعدیل گزارش تغییر حسابرس داشته عدد یک و در غیر این صورت عدد صفر.
EQ = بیانگر کیفیت سود میباشد که بر اساس دو کیفیت اقلام تعهدی تعدیل شده مدل دی چو و دی شف (۲۰۰۲) (DDEQ) و یا اسلوان (۱۹۹۶) اندازه گیری می شود.
۳-۶- قلمرو تحقیق
۳-۶-۱- قلمرو زمانی
بدیهی است در پژوهشها و تحقیقات علمی داده ها و اطلاعاتی نیاز میباشد که با دقت و صحت بیشتری همراه باشد. برای این منظور یک دوره نسبتا طولانی مدت انتخاب شد. دوره زمانی مورد مطالعه در این تحقیق، دوره هشت ساله ۱۳۸۳-۱۳۹۰ میباشد.
۳-۶-۲- قلمرو مکانی
قلمرو مکانی این تحقیق شامل بورس اوراق بهادار تهران و شرکتهای پذیرفته شده در آن میباشد.
۳-۶-۳- قلمرو موضوعی
موضوع این پژوهش، تاثیر کیفیت سود بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
۳-۷- نمونه آماری
جامعه آماری به مجموعه ای از اشیاء، اشخاص، مکانها، رویدادها و اموری طلاق می شود که در یک یا چند صفت مشترک باشند. ممکن است جامعه آماری از نظر تعداد افراد یا مواردی که باید مشاهده شود بزرگ یا کوچک باشد. برای صرفهجویی در نیروی انسانی، هزینه و وقت و رعایت سایر ملاحظات اجرایی به جای مطالعه در مورد تمام افراد جامعه میتوان نمونه ای از افراد جامعه را انتخاب و مورد مطالعه قرار داد. نمونه معمولا گاهی از افراد جامعه است که معرف آن جامعه بوده و بیشتر ویژگیهای آن جامعه را دارا است. نمونه گیری عبارت است از انتخاب افراد گروه نمونه از میان اعضای یک جامعه تعریف شده آماری بر اساس اصول و قواعد خاص (آذر، ۱۳۸۳). جامعه آماری این تحقیق شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که شرکتهای مذبور دارای تمامی شرایط زیر باشند:
۱) شرکتهایی که در سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ اقدام به تعدیل گزارشهای مالی خود نموده اند.
۲) سال مالی آنها منتهی به پایان اسفند ماه باشد.
۳) شرکتهایی که حداکثر تا تاریخ ۱/۱/۱۳۸۳ در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده باشند (یعنی قبل از سال ۱۳۸۳ در بورس پذیرفته شده باشند) و نام شرکت در دوره مورد بررسی از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران حذف نشده باشد.
۴) شرکت سرمایه گذاری یا واسطهگری مالی و بیمه نباشد.
۵) در دوره مورد بررسی تغییر دوره مالی نداده باشند.
۶) اطلاعات مالی شرکت برای دوره زمانی تحقیق موجود باشد.
بر این اساس و پس از اعمال محدودیتهای فوق از میان ۵۱۰ شرکت حاضر در بورس تعداد ۱۰۹ شرکت در دوره زمانی ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ شرایط فوق را دارا بوده و تمامی شرکتها جهت بررسی انتخاب شدهاند.
لازم به ذکر است که در برخی از سالها اطلاعات مربوط به برخی از متغیرهای مورد بررسی در تحقیق وجود نداشته است. اما برای بقیه سالها اطلاعات به صورت کامل برای تمام سالها موجود بوده است که اگر به خاطر این مشکل اطلاعات آن شرکت برای همه سالها را حذف مینمودیم حجم نمونه به صورت قابل توجهی کاهش مییافت و نمونه از وضعیت نرمال خارج میشد. به این ترتیب برای رفع مشکل فقط اطلاعات همان سال شرکت از بین داده ها خارج شدند. از اینرو، حجم داده ها از ۸۷۲ سال- شرکت (۱۰۹*۸) به ۵۲۵ سال- شرکت تقلیل یافته است.
۳-۸- ابزار و نحوه گردآوری داده ها